StoryEditor

Prijevremeni izbori u Japanu vjerojatno 22. listopada

Piše D  /  28.09.2017., 10:09h

Abe, konzervativac koji se na vlast vratio 2012., nada se da će jačanje potpore njegovih glasača proteklih mjeseci pomoći koaliciji koju vodi njegova Liberalno demokratska stranka da održi većinu. Trenutno drži dvotrećinsku "super" većinu.

Nova stranka

Nova Stranka nade Yuriko Koike - službeno lansirana u srijedu - preokrenula je izgled izbora nakon što je bivša članica LDP-a objavila da će sama voditi stranku.

"Bit će to teška bitka, no sve je u tome kako ćemo zaštiti Japan i mirnu egzistenciju japanskih ljudi", rekao je Abe skupini zastupnika. Vlada će službeno odlučiti datum izbora kasnije tijekom  četvrtka.

Premijeru raste popularnost

Dio oporbenih zastupnika bojkotirao je sjednicu na kojoj je raspušten donji dom u znak prosvjeda zbog Abeova sazivanja izbora i stvaranja potencijalnog političkog vakuuma u vrijeme kad su tenzije sa Sjevernom Korejom porasle.  

Ankete su pokazale da 13 do 18 posto glasača namjerava glasati za Stranku nade a 29 do 32 posto za Abeov LDP. 

"Neizbježno je da će Stranka nade uzeti Abeu neke mandate no najvjerojatniji scenarij je da će zadržati većinu. Ako izgubi previše mandata značajno će se smanjiti mogućnost provođenja njegove politike", kaže analitičar Yuji Saito. 

Abeova popularnost narasla je 20 posto u srpnju na 50 posto zbog pozitivnih ocjena njegova postupanja u sjevernokorejskoj krizi.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 19:19