Article_Top_970x250

PRIJETNJE GLORIJI LUJANOVIĆ Ombudsmeni BiH otvorili slučaj po službenoj dužnosti: Traži se reakcija policije

stop govoru mržnje

PRIJETNJE GLORIJI LUJANOVIĆ Ombudsmeni BiH otvorili slučaj po službenoj dužnosti: Traži se reakcija policije

kol 23, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ombudsmani pozivaju sve nadležna tijela, a prije svega policiju i tužiteljstvo, da brzo i učinkovito rade na rješavanju svakog pojedinačnog incidenta ove vrste. 

Ombudsmani Bosne i Hercegovine Nives Jukić, prof. dr Ljubinko Mitrović i dr Jasminka Džumhur najoštrije osuđuju napade i nepristojna odnosno nedolična ponašanja prema novinarima i svim radnicima u medijima koji su se dogodili u posljednje vrijeme u Bosni i Hercegovini. 

U tom kontekstu Ombudsmani ukazuju na prijetnje i govor mržnje koji su upućeni novinarki portala Dnevnik.ba, Gloriji Lujanović, te napad na ekipu BHRT-a u Konjicu. 

"Potpuno ostvarivanje društvene uloge novinara je moguće, prije svega, ukoliko je uređen njihov status u društvu, te im jamči uživanje temeljnih prava i sloboda, uključujući i pravo na bezbjednost i dostojanstvo. Nasilje, uznemiravanje i zastrašivanje novinara predstavljaju napad na samu demokraciju. Oni dovode do gušenja slobode medija i slobode izražavanja, lišavajući građane slobode da donose informisane odluke. Novinari ne mogu da budu nezavisni i da slobodno pišu ili izvještavaju ako nemaju sigurne uvjete za rad", priopćeno je danas iz Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH. 

Ombudsmani BiH pozivaju nadležne institucije da uvaže njihove preporuke dane u „Specijalnom izvještaju o položaju i slučajevima prijetnji novinarima u Bosni i Hercegovini“. 

Isto tako, Ombudsmani pozivaju sve nadležna tijela, a prije svega policiju i tužiteljstvo, da brzo i učinkovito rade na rješavanju svakog pojedinačnog incidenta ove vrste. 

U vezi konkretnog slučaja, Ombudsmani su donijeli odluku da otvore predmet po službenoj dužnosti, te postupe u skladu sa svojim zakonskim mandatom.

Dnevnik.ba