StoryEditor

Prijetnje direktorici programa BH Radija nastavak govora mržnje prema Srbima

Piše D  /  17.07.2020., 07:07h

Udruženje novinara Republike Srpske najoštrije je osudilo prijetnje upućene direktorici programa BH Radija jedan Pejki Medić i njenoj obitelji, te je od nadležnih organa zatražilo da pronađu i kazne počinitelje.

Iz Udruženja upozoravaju na sam korijen ovakvih nedopustivih pojava, a to je, navodi se, kontinuirana kultura govora mržnje prema srpskom narodu, koja se tolerira od nadležnih organa i cjelokupne javnosti u FBiH, posebno u vrijeme komemoracije u Potočarima.

- Ukazujemo i na ponavljajuću kampanju dijela medija iz FBiH protiv svih srpskih kadrova na BHRT-u koji su se pokušali suprotstaviti širenju vjerske i nacionalne mržnje za novac svih građana, a koja se služi krajnje netočnim podacima i pogrdnim kvalifikacijama Srba i Republike Srpske - ističe se u priopćenju, prenosi Srna.

Udruženje novinara Srpske zahtijeva da se kolegama u FBiH prije svega omoguće radni uvjeti bez straha za fizičku sigurnost, a zatim i da nadležni organi počnu sankcionirati govor mržnje u federalnim medijima.

- Takav način izvještavanja, odnosno huškanja publike, jeste i osnovni krivac i pokretač ovakvih prijetnji te, ukoliko se na njih ne reagira, mogućih fizičkih napada - navodi se u priopćenju.

Iz Udruženja podsjećaju da su se direktor programa BH Radija jedan Pejka Medić, članovi upravnog odbora BHRT-a Ljubomir Zuber i Dejana Šarenac obratili pisanim putem generalnom direktoru i dvojici članova Upravnog odbora BHRT-a, identificirajući govor mržnje prema srpskom narodu plasiran od Memorijalnog centra Potočari i tražeći da se sa takvom praksom prestane.

- Sadržaj je emitiran u programu BH Radija jedan, a za njegovu objavu nisu konsultirane nadležne osobe - navodi se u priopćenju.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 23:50