StoryEditor

"Prijetnja Svetoj Sofiji je prijetnja svekolikoj kršćanskoj civilizaciji"

Piše D  /  06.07.2020., 03:07h

Ruske vlasti i Pravoslavna Crkva izrazile su u ponedjeljak zabrinutost zbog spremnosti koju je javno očitovao turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan da nekadašnju Baziliku svete Sofije u Istanbulu pretvori u džamiju.

Ruski patrijarh Kiril rekao je u priopćenju da je "veoma zabrinut" zbog eventualne promjene statusa "jednog od najvećih spomenika kršćanske kulture" do kojeg je "posebno stalo ruskoj Crkvi" koja baštini bizantsku tradiciju, prenosi Hina.

"Svaki pokušaj da se ponizi i pogazi tisućljetna duhovna baština Carigradske crkve doživljava se u ruskom narodu - danas kao i nekad - s gorčinom i s negodovanjem", upozorio je Moskovski patrijarh.

"Prijetnja Svetoj Sofiji je prijetnja svekolikoj kršćanskoj civilizaciji, a time i našoj duhovnosti, našoj povijesti", dodao je, pozivajući tursku vladu da bude "obzirna".

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se nada da će Ankara "povesti računa o statusu Bazilike svete Sofije kao spomeniku koji pripada svjetskoj kulturnoj baštini". 

Ocijenio je i da je Sveta Sofija za Ruse "svetinja", napominjući ipak da je njezino preuređenje stvar "turske unutarnje politike".

I zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Veršinjin pozvao je Ankaru da "ne zanemari međunarodnu važnost" nekadašnje bizantske bazilike.

Turski visoki upravni sud proučavao je u četvrtak zahtjev za pretvaranje bivše Bazilike svete Sofije u džamiju, što je plan koji predsjednik Recep Tayyip Erdogan želi ostvariti uz opasnost da potakne napetost s više zemalja.

Sud će odluku donijeti za dva tjedna.

U ovom remek-djelu bizantske arhitekture iz 6. stoljeća Bizantinci su krunili careve, a danas je na UNESCO-vu popisu svjetske kulturne baštine i jedna je od glavnih turističkih atrakcija Istanbula.

Kada su Osmanlije 1453. osvojili Carigrad pretvorili su je u džamiju, a 1935. ju je mladi Mustafa Kemal Ataturk pretvorio u muzej kako bi je "predao čovječanstvu".

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 03:26