StoryEditor

Prijavljuju mrtve za glasanje putem pošte: SIP BiH traži zaštitu izbornog procesa

Piše D  /  25.06.2020., 03:06h

Središnje izborno povjerenstvo BiH se već sada suočava sa određenim pojavama vezanim za eventualne zloupotrebe gdje se, između ostalog, pojavljuju slučajevi u kojima se za glasanje putem pošte dostavljaju prijave za osobe koje su preminule, prenosi Fena.

- Središnje izborno povjerenstvo BiH ulaže značajne napore radi sprječavanja zloupotreba vezanih za izborni proces, zbog čega poduzima sve potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti. Odredbom  člana 2.1 stav (3) Izbornog zakona BiH, propisano je da su svi organi vlasti na svim nivoima i dužnosnici u Bosni i Hercegovini i diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH obvezni  pomagati organima nadležnim za provedbu izbora – navodi se u priopćenju Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

S tim u vezi SIP BiH apelira da sve institucije u okviru svoje nadležnosti poduzmu potrebne aktivnosti u cilju što bolje međusobne suradnje i podrške kako bi svi počinitelji kaznenih djela iz oblasti povreda izbornog prava bili procesuirani u što kraćem roku.

Središnje izborno povjerenstvo BiH također poziva sve sudionike u izbornom procesu da o eventualno uočenim zloupotrebama obavijeste Središnje izborno povjerenstvo BiH i nadležne istražne organe.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 01:14