StoryEditor

Prijatelji životinja traže oduzimanje medvjeda ‘Macoli‘ iz Korenice

Piše D  /  30.04.2019., 01:04h

"Medvjedi su na frekventnom mjestu, u prostoru ograđenom žicom, uz prašnjavu cestu, izloženi svim vremenskim uvjetima te patnji i stresu zbog neprirodnog okruženja, buke prometa i navale turista, dosade i nedostatka podražaja, što negativno utječe na kvalitetu njihova života i ugrožava njihovo zdravlje. Vidljivi su stereotipno ponašanje i apatija", rekla je Natalija Svrtan iz Prijatelja životinja putem priopćenja.

Istaknula je kako se otvoreno kršenje Zakona događa zbog osobnih materijalnih interesa Željka Oreškovića i privlačenja gostiju u ugostiteljske objekte čiji je vlasnik.

Prijatelji životinja, naglasila je Svrtan, već godinama dobivaju pritužbe građana i turista, pišu prijave nadležnim institucijama te su i ranijih godina informirali institucije da je Orešković medvjede stekao na nezakonit način namjernim izuzimanjem iz divljine i da nema potrebna znanja o držanju divljih životinja, što je uzrokovalo smrt jednog medvjeda.

Svrtan dodaje da je nužno što žurnije medvjede premjestiti u utočište za medvjede, u suradnji s međunarodnom organizacijom FOUR PAWS (Četiri šape) s kojom je Ministarstvo poljoprivrede prošle godine potpisalo Sporazum o suradnji na zbrinjavanju nezakonito držanih medvjeda, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 06:34