StoryEditor
potpora hrvatima u bih

Prijatelji iz Hrvatske pomažu dom u Širokom Brijegu

Piše desk  /  11.07.2022., 07:23h

U okviru projekta sve prostorije širokobriješkog doma dobit će rashladne uređaje za lakši rad sa štićenicima.

Gradovi i općine iz Hrvatske s četiri partnerske jedinice lokalne samouprave iz Zapadnohercegovačke županije, realizirali su šest projekata obnove infrastrukture, te odgojnih i zdravstvenih ustanova. Vrijednost projekata je 1,23 milijuna kuna, a oni se realiziraju u okviru Programa potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini, prenosi BHRT.

Dječji dom Sveta Ana iz Vinkovaca realizirao je projekt obnove Doma “Marija naša nada” u Širokom Brijegu. U okviru projekta sve prostorije širokobriješkog doma dobit će rashladne uređaje za lakši rad sa štićenicima.

"Predviđena je montaža 12 klimatskih uređaja za 12 prostorija u kojim se radi s djecom i mladim s poteškoćama u razvoju. Radi se o prostorijama za individualne i grupne tretmane. Ukupni iznos koji je izdvojilo Ministarstvo je 83 tisuće kuna. Mi ćemo provesti radni dio projekta", kaže direktor Doma "Marija naša nada" Mario Karačić.

Uređajima koji će se postaviti tijekom skorog kolektivnog godišnjeg odmora, raduju se i roditelji djece koja dolaze na svakodnevne terapije u Dom “Marija naša nada“, kao i zaposlenici Centra.

"Radimo individualne terapije sa neuro-rizičnom djecom. Dio klimatizacije je jako bitan. Nama je to jako bitno. Bez klime je neuvjetno raditi. Dosta nervoze je prisutno i kod roditelja, i kod djece i kod nas. Baš nam je drago što smo uspjeli dobiti taj projekt", smatra psihoterapeut Ivana Zovko.

Zbog stalnog rasta cijena energenata, vodstvo Doma u Širokom Brijegu dugoročno razmišlja o solarnim panelima, iščekujući da apliciraju na neki od projekata sličnih ovom.

"U budućnosti se planiramo u potpunosti okrenuti obnovljivim izvorima energije. Tako bismo isključili loživa ulja i koristili struju za grijanje. Nadam se da ćemo i dalje surađivati s našim partnerima iz Vinkovaca, ali i Uredom za Hrvate izvan Hrvatske koji raspisuje natječaje za ovakvu vrstu projekata", napominje direktor Karačić.

Projekti se realiziraju u sklopu Programa podrške Hrvatima u Bosni i Hercegovini s ciljem razvoja lokalnih zajednica kojeg provodi hrvatsko Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Ciljevi su između ostalog poboljšanje zdravstvenih usluga i obnova prometnica u ovom dijelu naše zemlje. 

Dnevnik.ba

19. ožujak 2023 21:39