StoryEditor

Prijatelj Janeza Janše proglašen prijetnjom sigurnosti BiH, napustio je zemlju

Piše D  /  04.01.2021., 12:01h

Snežič je za Capital potvrdio da je samovoljno izašao iz BiH te da su ga službenici na graničnom prijelazu u Bosanskoj Gradišci upoznali da mu je zabranjen ulazak u BiH te da više ne pokušava doći.

"Nadam se da će mi to biti pismeno obrazloženo. Ne shvaćam kako se nekome može zabraniti ulazak ako se protiv njega ne vodi kazneni postupak niti je predmet istrage u BiH", kazao je Snežić.

Samovoljnim izlaskom Snežič je izbjegao da ga deportira Služba za poslove sa strancima BiH koja je danas obaviještena da mu je zabranjen ulazak i boravak na teritoriju BiH.

Jedan od razloga zbog kojih se našao pod sankcijama je i to što je javno zagovarao i savjetovao državljane Slovenije da poduzeća otvaraju u RS-u kako bi izbjegli plaćanje visokih poreza u svojoj zemlji.

Tvrdio je kako je riječ o "poreznoj optimizaciji", a ne o bilo kakvoj poreznoj utaji, ali službe u BiH očigledno ne dijele isto mišljenje

Bio je samo jedan od onih koji se bavio ovim poslovima, a što je istina u cijelom slučaju trebalo bi otkriti Okružno javnog tužiteljstvo (OJT) u Banjoj Luci koje već duže provodi istragu po pitanju fantomskih poduzeća.

Slovenska javnost je Snežiča upoznala tijekom afere u vezi s kontroverznim zajmom stranci SDS, koji je stranka Janeza Janše dobila preko Prijedorčanke Dijane Đuđić.

Zbog sumnjivih transakcija Mariborčanin je bio pod lupom istražnih organa i u BiH i u Sloveniji. Prije nekog vremena u razgovoru s novinarima iz BiH predstavio se kao liječnik poreznog prava i prijatelj trenutnog slovenskog premijera.

Potvrdio je da je preko svojih kompanija intervenirao u brojnim slučajevima kada su slovenski državljani svoj novac htjeli zadržati preko Banje Luke, piše 24ur.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 11:58