Article_Top_970x250

Prihodi od neizravnih poreza pali za skoro deset posto

uprava za neizravno oporezivanje

Prihodi od neizravnih poreza pali za skoro deset posto

kol 09, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Arhiva

Prihodi od neizravnih poreza za sedam mjeseci ove godine iznosili su četiri milijarde i 121 milijun KM, što je za 437 milijuna KM ili 9,6 posto manje u odnosu na isti period prošle godine, rekao je glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH Ratko Kovačević

Kovačević je rekao da je zbog pandemije koronavirusa zabilježen manji uvoz i izvoz roba, kao i pad u unutarnjem prometu, jer su mnogi obveznici bili zatvoreni ili rade smanjenim kapacitetom.

"Najveći pad zabilježen je u travnju i svibnju, dok se prihodi u lipnju i srpnju približavaju prihodima koje smo imali tijekom prošle godine", rekao je Kovačević novinarima u Sarajevu.

UNO BiH počela je javnu kampanju "Stop švercu" s ciljem da građani BiH koji imaju bilo kakvu informaciju o utaji neizravnih poreza i nezakonitom prometovanju robe to dojave budući da je porasla vrijednost "crnog tržišta".

Kovačević je istaknuo da je svaka prodaja cigareta bez trošarinske markice ili s trošarinskim markicama neke od susjednih država nezakonita u BiH, što treba dojaviti na otvorenu liniju 080 02 06 07.

Prema njegovim riječima, ilegalne cigarete se najčešće uvoze putem takozvane zelene granice, gdje ne postoje granični prijelazi, što se iz godine u godinu pojačava.

Dnevnik.ba