StoryEditor
prvo obraćanje nakon pobune

Prigožin: Pokazali smo da je Wagner najučinkovitija formacija u Rusiji

Piše hina  /  26.06.2023., 19:23h

Šef paravojske Wagner Jevgenij Prigožin poručio je u prvom obraćanju nakon što je okončao pobunu protiv ruskih vlasti kako se pokazalo da je Wagner najučinkovitija borbena formacija u Rusiji, istaknuvši kako su se poput Wagnera trebale boriti i regularne ruske snage prilikom pokretanja invazije na Ukrajinu, prenosi Reuters.

Prigožin je ponovio svoju tvrdnju da je Wagner najučinkovitija borbena formacija u Rusiji "pa čak i svijetu", te da je posramio jedinice koje je Moskva poslala u Ukrajinu 24. veljače 2022.

Zauzimanje južnog grada Rostova na Donu bez krvoprolića i napredovanje konvoja do 200 kilometara od Moskve svjedočanstvo je učinkovitosti Wagnera, istaknuo je.

"Pokazali smo majstorsku klasu, kako je i trebalo biti 24. veljače 2022. Nije nam bio cilj srušiti postojeći režim i legalno izabranu vlast", rekao je u 11-minutnoj audioporuci objavljenoj na Telegramu.

"Marš je pokazao da postoji ozbiljna zabrinutost za sigurnost u zemlji", ocijenio je vođa Wagnera.

Prigožin je ponovio kako je ruska vojska napala Wagnerov kamp projektilima i helikopterima, pri čemu je ubila 30 boraca Wagnera.

On tvrdi da je to bio izravni povod za "marš pravde" prema Moskvi, iako za tako nešto za sada ne postoje dokazi.

Osvrnuo se i na odredbu po kojoj su svi dobrovoljci, uključujući i Wagner, do 1. srpnja morali potpisati ugovor s ruskim ministarstvom obrane i staviti se pod njegovu kontrolu, prenosi BBC.

"Svrha marša bila je ne dopustiti uništenje Wagnera", rekao je Prigožin, dodavši kako je manje od 2 posto pripadnika Wagnera potpisalo ugovor s ministarstvom obrane.

Istaknuo je kako su Wagner i njegovi zapovjednici bili "kategorički protiv odluke" o utapanju Wagnera u rusku vojsku 1. srpnja.

Također je rekao da je razlog za marš bio i želja da odgovorni odgovaraju za pogreške u vojnoj operaciji u Ukrajini, pojasnio je.

U svom obraćanju nije govorio o sporazumu sklopljenom uz posredništvo bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Prigožin je kazao kako je Lukašenko "ponudio modalitete legalnog nastavka Wagnerova rada", ali nije o tome dao više detalja, prenosi BBC.

Kremlj je u subotu kazao da sporazum uključuje odbacivanje slučaja protiv Prigožina i njegov egzil u Bjelorusiju.

Prigožin nije rekao gdje je snimio svoje obraćanje, a posljednji je puta javno viđen u vozilu u Rostovu na Donu u subotu navečer.

Dnevnik.ba

07. svibanj 2024 22:54