StoryEditor

Preživjeli s Bourbona tužit će tvrtku: Dali su nam 6600 eura

Piše D  /  28.03.2020., 10:03h

- Tužit ćemo ih. Do sada nismo dobili nikakve financijske pomoći, osim pet tisuća eura naknade za izgubljene stvari i četiri mjeseca plaćenog bolovanja. 400 eura po mjesecu, sve skupa 6600 eura. Imamo i troškove liječenja nakon havarije koje smo sami platili. Nitko se nije javio da ih pokrije - kazala je Elena za 24sata.hr.

Brod Bourbon Rhode, s kapetanom Dinom Miškićem, 26. rujna prošle godine zahvatio je uragan pete kategorije Lorenzo, na oko 1200 nautičkih milja od  francuskog otoka Martiniquea na Karibima, usred Atlantskog oceana. Na remorkeru je bilo 14 članova posade. Potonuo je, četvorica mornara su poginula, a ostali se smatraju nestalima. Nakon tri dana lutanja po pučini, spašena su trojica; Igor Morozov, Jevgenij Nikolov i Dmitro Marčenko. U međuvremenu je propala tvrtka Bourbon Corporation koja je još u kolovozu podnijela zahjev za bankrotom. Preuzele su je banke. 

Danas, više od pola godine od havarije, rane Elene i njenog supruga još nisu zacijelile.

- Sud će odlučiti koliko će nam isplatiti, ali naši stari životi i muževa karijera su izgubljeni. U kontaktu smo s obiteljima drugih preživjelih i imamo isti sudski plan. Moj muž posjećuje psihijatra i psihologa, svaka dva tjedna. Također, i ja viđam psihijatra dvaput mjesečno. Psihijatar ga može analizirati i prepisati mu lijekove, ali psiholozi nam služe za razgovor o tragediji, kao i za mentalne vježbe. Ne znam koliko će nam vremena trebati za oporavak, ali slušamo upute liječnika u svemu - kaže još uvijek potresena Elena.

Ranije, nekoliko mjeseci prije, Elena je prenijela što je proživio njen suprug.

Teško je i zamisliti kroz što su sve ti ljudi morali proći.

- To je vrlo duga priča. Oni se još uvijek pitaju kako su uspjeli preživjeti jer na splavi nije bilo vode. Imali su samo kekse koje je bilo nemoguće jesti bez vode pa su ih pokušavali pojesti s morskom vodom. Splav im je bila okrenuta naopako, a kad su potražili vodu u unutarnjem dijelu, nije je bilo. 27. rujna je cijeli dan kišilo i samo taj dan su uspjeli popiti malo kišnice. Sve ostalo vrijeme, cijeli četvrtak, petak i subotu bili su bez vode. Osim toga, bili su teško ozlijeđeni. Tijela su im bila potpuno prekrivena velikim ranama, ogrebotinama i modricama. Prsluci za spašavanje su im se stalno okretali i derali im uši. Slana morska voda im je nagrizla kožu i oči koje su ih stalno boljele. Jedne večeri moj muž je potpuno izgubio vid.  Ništa nije mogao vidjeti. Meduze su ih stalno pekle. 

U subotu je svanulo sunčano jutro i kožu na licu im je spalilo sunce. Tada, u to vrijeme, više nisu imali nikakve snage za preživljavanjem - ispričala je Elena dijelove strašnog brodoloma.

Dnevnik.ba

 

18. travanj 2024 15:34