SARAJEVO, 5. oktobra (FENA) - Pres-konferencija visokog predstavnika Christiana Schmidta. Foto FENA/Amer KajmovićAMER KAJMOVIć - Fena
StoryEditor
Ljubomir Borovčanin

Preživjele žrtve genocida traže od Schmidta smjenu predsjednika Streljačkog saveza RS-a

Piše fena  /  14.03.2023., 11:32h

Udruženje žrtava i svjedoka genocida zahtjeva od visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da smjeni novoimenovanog predsjednika Streljačkog saveza Republike Srpske Ljubomira Borovčanina, presuđenog ratnog zločinca te predsjednika skupštine tog saveza Dušana Stojičića.

Ističu u svom zahtjevu upućenom visokom predstavniku da je Ljubomir Borovčanin osuđen na 17 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja.

Napominju da se u Kaznenom zakonu BiH navodi da se dodjela priznanja, nagrada, spomenica, privilegija ili slično, osobi osuđenoj pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, kažnjava zatvorom od najmanje tri godine.

Podvlače da je i nakon izvještaja visokog predstavnika glavnom tajniku UN-a, Tužiteljstvo BiH odbacilo skoro sve prijave za negiranje genocida i to javno objavilo i tako "gurnulo prst u oko" ne samo žrtvama, nego i samom visokom predstavniku i OHR-u.

-Odbaciti sve prijave i onda javno priopćiti da Tužiteljstvo BiH nema stručnog znanja je ismijavanje Vas i cijele međunarodne  zajednice koja decenijama ulaže ogroman novac u reformu pravosuđa - ocjena je ovog udruženja. 

Poručuju da će žrtve genocida nastaviti upućivati zahtjeve OHR-u, ali i krivične prijave nadležnim tužiteljstvima zbog negiranja genocida te da nikada od toga neće odustati.

- Od Vas tražimo smjene negatora i zabranu njihovog  političkog i društvenog  djelovanja. Ne želimo da prihvatimo i ne želimo da vjerujemo da postoji sprega međunarodne politike i tužiteljstva u BiH, posebno Tužiteljstva BiH - navodi se u pismu.

Također, traže da se Ljubomiru Borovčaninu trajno zabrani društveni i politički rad u BiH i da se zabrani rad Streljačkog saveza, priopćeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.      

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 01:10