Article_Top_970x250

Prevozili 95 granata: Još dva Bosanca u Dresdenu optužena za krijumčarenje oružja

organizirana grupa

Prevozili 95 granata: Još dva Bosanca u Dresdenu optužena za krijumčarenje oružja

ruj 24, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: radiodresden.de

Nakon što je njemačka policija u veljači ove godine uhitila dvojicu bh. državljana od 17 i 28 godina, u čijem vozilu su pronašli 95 granata, četiri automatske puške, osam poluautomatskih pištolja i drugo oružje, uhićena su još dva muškarca porijeklom iz BiH.

Kako piše Bild a prenosi Klix, protiv 24-godišnjaka i 28-godišnjaka podignuta je optužnica i njima će se suditi zajedno s ranije uhapšenima.

Optuženi su da su kao članovi organizirane kriminalne grupe u Mercedesu skrili oružje koje su prevezli preko Češke u Njemačku. Krijumčarili su ratno oružje koje su prodavali na teritoriju Njemačke.

"Tuiteljstvo u Dresdenu pretpostavlja da su optuženi željeli ostvariti zaradu od prekograničnog prijevoza profitabilnom preprodajom oružja, od čega su živjeli", rekao je glavni tužitelj Jurgen Schmidt.

U istrazi sudjeluju i državno tužitejstvo Njemačke te Federalni ured kriminalističke policije, jer se sumnja da je u ovoj grupi bilo još članova.

Bosanci će ostati u pritvoru do početka suđenja. Kako su pisali njemački mediji, ranije su uhićeni Dino S. i Emil A. Automobil je bio potpuno preuređen kako bi mogli skriti oružje.Njih dvojica su bili samo vozači koji su preuzeli već spremno vozilo.

Dva Bosanca koja su nedavno uhićena sumnjiče se da su organizatori ovog unosnog biznisa.

Do uhićenja i podizanja optužnice došlo je zbog pogrešnog parkiranja vozila. Kada su policajci prišli, odlučili su pretresti vozilo jer su im Dino i Emil izgledali sumnjivo. Prvobitno su pronašli samo 18 granata, a nakon što su otkrili da je unutrašnjost Mercedesa potpuno preuređena, odlučili su ga rastvoriti. Tada su otkrili i ostalo oružje.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250