StoryEditor

Prevarantica u Trumpovoj administraciji izmislila pola biografije

Piše D  /  14.11.2019., 08:11h

Mlada i lijepa Mina Chang suptilno se smiješila s naslovnice posebnog izdanja magazina Time. Ispod njezinog portreta velikim je slovima stajao naslov:“Mijenjamo svijet: Moderni humanitarci u digitalnom dobu“.

Naslovnica uglednog magazina bila je samo jedna od brojnih fotografija koje je sa sobom donijela ova mlada i uspješna žena na intervju koji je s njom objavljen u televizijskoj emisiji u siječnju 2017. godine.

Zvijezda TV showa svoje gostovanje zaslužila je zbog borbe protiv ekstremizma. Osim toga, ova direktorica male neprofitne organizacije, kako se predstavila voditeljici, u to je vrijeme bila i visoka dužnosnica State Departmenta, piše Washington Post, prenosi Express.

Tema razgovora bili su napori za suzbijanje terorističkih skupina poput Boko Harama i pripadnika ISIL-a.

U petoj minuti razgovora voditelj emisije pozvao je gledatelje da zajedno ‘pogledaju fotografije koje je Mina Chang donijela u studio i koje svjedoče o njezinom radu širom svijeta‘.

Na ekranu je iskočila naslovnica magazina ‘Time‘ i voditeljica Mary Sit nije mogla sakriti oduševljenje.

“Evo magazin ‘Time! Čestitam! Pričajte mi - kako je došlo do toga?"

Chang je objasnila da je njezina organizacija koristila "bespilotnu tehnologiju da bi spriječila katastrofe.

"Pretpostavljam da sam im tako privukla pažnju", rekla je voditeljici samouvjereno. Jedino što nije priznala je – da je naslovnica bila lažna.

Lažna naslovnica samo je jedno od njezinih brojnih izmišljenih dostignuća iz životopisa koji su prvi doveli u pitanje novinari NBC newsa nakon što su utvrdili da je 35-godišnja Trumpova prevarantica ‘uljepšala‘ svoju biografiju brojnim izmišljenim podacima.

Kako su rekli – to je konstantni problem s Trumpovom administracijom. Potpuno zanemarivanje ‘alarmnih upozorenja‘ prilikom provjera potencijalnih zaposlenika i osoba koje imenuje u svoj tim.

Prošle godine Washington Post prenio je priču o 24-godišnjem Tayloru Weyenethu koji je radio najprije u njegovoj kampanji, da bi bio unaprijeđen u šefa Ureda za pitanje droga u Bijeloj kući. Nakon što je priča o njegovim sumnjivim kvalifikacijama objavljena u Washington Postu, Weyeneth je nakon više od godinu dana izbačen iz ureda u veljači 2018. godine.Taylor Weyeneth | Author: Wikipedia Commons

Foto: Wikipedia Commons

Trump je u kolovozu povukao potpis s dokumenta kojim je njegov ravnatelj nacionalnih obavještajnih službi trebao postati republikanac Johna Ratcliffea iz Texasa. Ratcliff se hvalio da je kao savezni tužitelj "uhitio više od 300 ilegalnih imigranata u jednom danu", no Washington Post je otkrio da je sve to bila obična laž.

Nakon što je najavio promjenu planova, Trump je uporno pokušavao obraniti Bijelu kuću od skandala zbog propusta u provjeri Ratcliffeove vjerodostojnosti.

"Novinarima dam ime kandidata, a oni ga provjere. Tako uštedim jako puno novaca", rekao je Trump.

Posljednja provjera medija tada je iznijela još nekoliko problematičnih slučajeva, a ovaj put na red je došla i Mina Chang koja je u travnju postala izvršna tajnica u Uredu za operacije sukoba i stabilizacije. U jednom trenutku čak je bila u igri za mjesto u Uredu Američke agencije za međunarodni razvoj u Aziji, ali je ovo imenovanje povučeno bez objašnjenja

Dužnosnici Bijele kuće i State Departmenta nisu odgovorili na zahtjeve za komentare ili na pitanja o njezinim navodnim kvalifikacijama. Agencija također nije dopustila da Chang bilo što komentira ili daje intervjue. Nejasno je i je li prošla provjeru sigurnosnih službi što je redoviti postupak za dužnosnike njezine razine.

U svojoj službenoj biografiji na stranicama State Departmenta Chang je koristila istu fotografiju koja se našla na lažnoj naslovnici magazina ‘Time‘. Ovdje piše da je ‘alumni na Harvard Business School‘ koja je držala govore na konvencijama Demokrata i Republikanaca‘.

Sličnu biografiju objavila je i na web stranicama neprofitne organizacije Nova Amerika. Svoj Twitter koristila je za samopromociju, no prije nekoliko dana naglo je postala nedostupna.

„Chang je završila program na Harvardu, ali ni približno onaj koji je navela u biografiji – magistrice poslovne administracije. Chang je pohađala osmotjedni tečaj poznat kao "napredni program upravljanja", rekao je za Washington Post Brian Kenny, glavni direktor marketinga i komunikacija Harvard Business School.

Web stranica na kojoj je objavljen program tečaja kaže da će polaznici "postati doživotni članovi HBS-ove alumni zajednice", ali Kenny je rekao da "nije na istoj razini kao MBA."

„Prošle godine stopa prolaznosti na prijemnim ispitima za MBA program bila je tek 11 posto“, rekao je. Ali program za napredno upravljanje, koji je prošla Chang, otvoren je svima. Sve dok ih poslodavac sponzorira, a tvrtka može ispuniti određene standarde i povećati naknadu od 82.000 USD, osoba se može upisati.

Rekao je da bi pravilan način pisanja biografije u tom slučaju bio rezime da se izjasni kao "alum Programa naprednog upravljanja", uz navođenje godine u kojoj je tečaj završen. Ali u svojoj biografiji Chang to nije tako specificirala.

Njezine tvrdnje o govorima na konvencijama republikanaca i demokrata također su, po svemu sudeći preuveličane i sudjelovala je na manje važnim skupovima.

Dnevnik.ba

26. rujan 2021 01:43