StoryEditor

Prevaranti iz BiH koristili starlete i pjevačice za reklamu

Piše D  /  01.04.2021., 11:04h

U policijskoj akciji Republike Srpske pod nazivom Vektor uhićeno je devet osoba zbog sumnje da su putem društvenih mreža Facebook i Instagram prevarili stotine ljudi, navodeći ih da im uplaćuju novac za klađenje.

Provjerava se stoje li uhićene osobe stoje iza profila za klađenje na tim društvenim mrežama, koje su svojevremeno reklamirale brojne poznate osobe iz Srbije. Tako se među tim osobama navodno spominju pjevačice Ljupka Stević, Teodora Džehverović, Anabela, pjevač Sloba Radanović, ali i sudionici reality programa Stanija Dobrojević, Maja Marinković, Ana Korać, Luna Đogani i drugi.

“Sumnja se da su uhićeni pravili lažne profile na društvenim mrežama putem kojih su varali građane iz čitave regije, pa i šire, govoreći im da imaju informacije o namještenim sportskim utakmicama. Vjerujući im, građani su im slali novac, a prevaranti su na ovaj način zaradili više desetaka tisuća eura”, navodi izvori iz istrage i navodi da se sumnja i da su se lažni kladioničari reklamirali preko pojedinih poznatih osoba tako što bi im navodno plaćali da na Instagram okače njihov profil.

“Cilj im je bio da preko poznatih pjevača, starleta i reality zvijezda, koji imaju na stotine tisuća pratitelja, namame što više lakovjernih ljudi”, kaže izvor iz istrage.

Inače, jedna prevarena žena iz Slovenije je u listopadu prošle godine objasnila modus operandi ovih prevaranata.

“U pitanju je osoba koja navodno surađuje s ljudima koji namještaju susrete druge i treće lige u nogometu. Kvote su uglavnom oko 30, igraju se prijelazi, tako da ako uložite 100 eura, dobijete 3.000 eura”, rekla je tada T.S. i dodala:

“Svi prevareni s kojima sam u kontaktu rekli su mi da su upravo preko svojih idola vidjeli ovu reklamu. Mnogi su vjerovali čim su vidjeli da ga reklamiraju Kija, Sloba, Ljupka ili Teodora”.

Ona je tada rekla da je,, nakon što je vidjela reklamu na Instagramu, kontaktirala profil i uplatila 500 eura, kao da su joj ubrzo nakon toga “čestitali porukom” i naveli da je navodno zaradila 7.000 eura.

“Potom su mi rekli kako mi kurir šalje novac, ali da prije toga ja moram njima poslati 500 eura za prolaz. Bilo mi je čudno što ne uzmu taj novac od mog dobitka, ali pravdali su se kako je taj novac zapečaćen i kako ga kurir ne smije dirati. Naravno, nisam dalje uplaćivala jer sam shvatila da sam prevarena”, rekla je tom prilikom T.S. i navela da ju je taj profil blokirao kad je otkrila da se radi o prijevari.

Uhićene osobe su osumnjičene za prijevaru, iznudu i pranje novca. 

Policija Republike Srpske je priopćila da je obavila pretres na 26 lokacija u Han Pijesku, Foči i Istočnom Sarajevu. Pored državljana Srbije, među prevarenima su i državljani Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Austrije, Švicarske i Njemačke.

Pjevačica Anabela je ranije na ovu temu izjavila “da je njena stvar što će reklamirati”.

“Ja nikoga ne tjeram da se kladi, ja sam samo reklamirala profil. Ni za jedan proizvod ne mogu jamčiti. Ako reklamiram kremu, možda je netko alergičan na sastojke, a meni odgovara”, objasnila je Anabela.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 01:58