StoryEditor

Pretučena djevojčica (2) nije jedina: Sva ova djeca su umrla jer je sustav zakazao

Piše D  /  05.04.2021., 07:04h

Slučaj preminule pretučene dvogodišnje djevojčice, čije je roditelje nadzirao Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška, ponovno je u fokus hrvatske javnosti doveo pitanje odgovornosti socijalnih radnika, kao i njihovih teških propusta, pišu 24sata.hr.

Istražitelji su utvrdili kako su roditelji u periodu od 1. studenog 2020. pa sve do 31. ožujka ove godine unutar kuće u kojoj žive počinili kaznena djela zanemarivanja i zloporabe djetetovih prava nad svoje četvero djece - jednim dečkićem i tri djevojčice. Grubo su kršili svoje roditeljske obveze podizanja i odgoja djece, a nisu izostajala ni maltretiranja i fizički nasrtaji na njih.

Kako pouzdano doznajemo, policajci su utvrdili da je majka prošle srijede, 31. ožujka, zlostavljala svoju kći udarajući je šakama po glavi i cijelom tijelu. Od siline udarca djevojčica je zadobila teške ozljede glave i drugdje po tijelu nakon čega je zapala u komatozno stanje a na poslijetku i umrla u bolnici.

Djevojčica je kod udomitelja stigla dok je imala tri mjeseca jer se roditelji nisu mogli skrbiti za nju. U njihovoj obitelji rasla je do mjesec dana prije nego što je napunila dvije godine. Malena je tada vraćena biološkim roditeljima, na njihov zahtjev. Centar je izvršio nadzor i zaključio da su se poboljšali uvjeti te da se malena može vratiti roditeljima. 

- Svi se pitamo zašto je ta djevojčica nakon udomiteljske obitelji, gdje je imala odlične uvjete, vraćena rizičnim roditeljima, zašto nije provedeno vještačenje roditelja i zašto se dozvolilo da i druga djeca žive u tako rizičnim uvjetima. Ne znam zašto se roditeljima koji se pokazuju rizični, među kojima postoji nasilje, koji su ostavljali djecu, tako olako vraćaju djeca - rekla je psihologinja Gordana Buljan Flander.

Poručila je kako joj se čini da se često smatra da je bolja ikakva obitelj nego nikakva. No, ističe da već 40 godina radi s obiteljima i dodaje da zna koliko opasne mogu biti po djecu. 

- Nekad je teško prepoznati emocionalno i seksualno zlostavljanje, ali ovo dijete je imalo i starije ozljede. Socijalna radnica neće pregledati dijete, ali zato se pitam u ovakvim situacijama gdje su bili drugi, susjedi, liječnici koji su trebali pregledavati djecu, gdje su nastavnici, odgojitelji u vrtiću, zašto nitko nije prijavio - pita se Buljan Flander. 

- U svojoj praksi nisam se susrela s takvim primjerom. Apelirala bih na sve članove naše zajednice, društva, i naravno na stručnjake, da svaki znak, odnosno ako imaju saznanja ili sumnju da je neko dijete zlostavljano ili zanemarivano, da se prema njemu nasilno ponaša - da to prijave. Dovoljna je sumnja. Ako se libe prijaviti jer nisu sigurni u to, dovoljno je da postoji sumnja, da se sustav pokrene i da se ta sumnja potvrdi ili otkloni. Jer svaka prijava možda može spasiti jedno dijete - kaže dječja pravobraniteljica Helena Pirnat Dragičević na istu temu.

Mnogi još pamte jezivi slučaj iz 2012. godine iz Slavonskog Broda. Jedni roditelji su tada u lokalnu bolnicu dovezli tromjesečnu mrtvu bebu, da bi ubrzo policija u njihovom domu pronašla i 2,5-godišnju zlostavljanu i pothranjenu djevojčicu, njezinu sestru (4) i polubrata. Centar za socijalnu skrb u Sl. Brodu znao je da je obitelj problematična, a inspekcija Ministarstva socijalne politike utvrdila je niz nepravilnosti i propusta u više slučajeva u tom Centru.

U nalazu je pisalo kako nije bilo nadzora roditeljske skrbi, nije bilo provjere stambenih uvjeta roditelja i djece, nisu traženi podaci kako je otac skrbio o ostaloj djeci, zanemareni su podaci o agresivnosti oca. Centar nije postupio ni po pozivu i policijskoj prijavi o zlostavljanju...

Otac djece u svom je iskazu naveo da mu nitko nije dolazio u kuću da provjeri uvjete u kojima djeca žive.

U konačnici su optužene Sanja Turčinović, bivša ravnateljica Centra za socijalnu skrb, i njezine kolegicame Ružica Galista, Anka Bogdanović i Blaženka Grgić.

Telegram je dobio potvrdu da su prvostupanjskom presudom sve četiri socijalne radnice bile oslobođene krivnje. Međutim, Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku uložilo je na tu odluku žalbu. Viši sud ju je prihvatio, te bi ponovljeni postupak trebao započeti krajem ovog mjeseca.

Taj slučaj je najbolji primjer lošeg hrvatskog sustava. Devet godina od smrti tromjesečne bebe još nema pravde. To je isti sustav u kojemu je u Puli 2017. godine mama zadavila trogodišnjeg Denisa i bacila ga u more. To je isti sustav u kojemu je otac na Pagu 2019. godine s balkona bacio svoje četvero djece. Isti sustav u kojemu su roditelji monstrumi pet mjeseci zlostavljali curicu iz Nove Gradiške.

Svima ovim mučnim slučajevima zajedničko je jedno - bili su pod nadzorom sustava.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 21:11