StoryEditor

Pretres u Remetincu, traže se droga i tablete: Dvojica zatvorenika umrla od predoziranja?

Piše D  /  12.09.2019., 07:09h

Mlađa punoljetnica prošlu srijedu vratila se sa suda u Remetinec. Nekoliko sati kasnije bila je bez svijesti. Djevojku su hitno iz zagrebačkog zatvora Remetinec prevezli u Bolnicu za osobe lišene slobode (BOLS) u Svetošimunskoj, a liječnici su joj uspjeli spasiti život. Sumnja se da se djevojka predozirala, pišu 24 sata dodajući da to nije prvi slučaj u zadnje vrijeme.

Naime, kako doznaju 24 sata, u kolovozu su dvojica zatvorenika u Remetincu preminula, a sumnja se da se to dogodilo nakon što se se predozirali tabletama. Jedan je navodno preminuo u samom Remetincu, a drugi u bolnici u Svetošimunskoj. Nakon smrti dvojice u Remetincu nadležni su, kako neslužbeno doznaju 24 sata, digli na noge sve pravosudne policajce te ih poslali da “pročešljaju” zatvor tražeći drogu i tablete.

Tablete su u zatvorima jeftine i koriste se kao valuta

Govori se, naime, da su zatvori prepuni tableta, od onih koje koriste ovisnici o opijatima do onih za smirenje. Cijena tabletama u zatvoru je mala što znači da ih je puno u ponudi, a čak se koriste i kao valuta kojom se plaćaju određene usluge ili ih se mijenja za cigarete. Zbog toga se i oni zatvorenici ili pritvorenici kojima tablete i ne trebaju često žale na neke nepostojeće simptome kako bi ih dobili.

Kako u sustavu nedostaje liječnika koji bi mogli kvalitetno pregledati zatvorenike, a prigovore pravosudnih policajaca da neki to zloporabe nadređeni ignoriraju, tablete se dijele šakom i kapom, neslužbeno doznaju 24 sata.

“Prema službenim evidencijama koje vodi Središnji ured Uprave za zatvorski sustav i probaciju Ministarstva pravosuđa od početka kolovoza 2019. godine nije zabilježen ni jedan slučaj predoziranja zatvorenika u kaznionicama i zatvorima”, tvrde u Minsitarstvu pravosuđa odgovarajući na upit o navodnim slučajevima smrti izazvanih predoziranjem. Tijekom 2018. godine, kažu, u kaznenim tijelima Republike Hrvatske preminulo je 18 zatvorenika: 15 prirodnom smrću, a trojica su se ubila.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 18:24