Article_Top_970x250

PRESUDA RATKU MLADIĆU Srbi su se udružili u zločinački poduhvat, ali nisu imali genocidnu namjeru

haag

PRESUDA RATKU MLADIĆU Srbi su se udružili u zločinački poduhvat, ali nisu imali genocidnu namjeru

stu 22, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U Haagu traje izricanje presude Ratku Mladiću. U dosadašnjem dijelu čitanja presude rečeno je kako su se Srbi udružili u zločinački poduhvat.

Na Sudu u Haagu traje izricanje presude zapovjedniku Vojske RS Ratku Mladiću za ratne zločine počinjene u ratu iz 1990-ih u BiH.

U tijeku je stanka jer je Mladić morao na toalet, no u iz dosadašnjeg obrazlaganja presude vidljivo je kako će Mladić biti proglašen krivim.

Ipak, Sudsko vijeće, u kojem su  Alphons Orie (predsjedavajući) te Christoph Flügge i Bakone Justice Moloto (članovi), utvrdilo je kako VRS nije imala namjeru počiniti genocid u okviru počinjenja ratnih zločina, no jesu se udružili u zločinački poduhvat.

Sudsko vijeće je utvrdilo kako je VRS terorizirala Sarajevo, snajperska paljba imala je za cilj isključivo teroriziranje stanovnika Sarajeva.

Radovan Karadžić je, stoji u presudi, naredio Drinskom korpusu da stvori uvjete nesigurnosti i nemogućnosti opstanka stanovnika Srebrenice. Mladić je izdao direktivu u kojoj se poziva na akciju protiv enklave.

Vrh VRS sačinio je plan pod nazivom Krivaja 95 za napad na Srebrenicu s ciljem uklanjanja bosanskih muslimana i pretvaranjem Srebrenice u srpsku teritoriju. Tijekom napada, VRS počeo je kampanju spaljivanja kuća i džamija. Tisuće bosanskih muslimana pobjegle su u Potočare kako bi se sklonile u objektima UN-a, dok je većina vojno sposobnih muškaraca pješice pobjegla prema Tuzli.

Uvjeti u bazi UN-a i oko nje bili su strašni, stoji u presudi. Vladala je nestašica hrane, vode i lijekova. Srpske snage stvorile su zastrašujuću atmosferu granatiranjem i odvođenjem ljudi od kojih se neki nikad nisu vratili.

U periodu od 12.-14 7. 1995. VRS i MUP RS organizirali su prijevoz 25.000 bosanskih muslimana uglavnom civila iz srebreničke enklave na teritoriju pod kontrolom ARBIH u konvojima autobusa i kamiona.

Vojnici VRS su sistematski odvajali vojno sposobne muškarce, među njima i dječake od samo 12 godina i starije muškarce od 60 godina. Oni nikad nisu došli na svoje odredište.

Muškarce su zatvarali u logore, a kasnije ih odvodili na razna mjesta pogubljenja u Srebrenici, Bratuncu i Zvorniku. Vijeće je konstatiralo da su žrtve vrijeđane, pretučene i tjerane na pjevanje srpskih pjesama. Sistematski je ubijeno nekoliko tisuća bosanskih muslimana od 12. do 17. srpnja 1995. godine.

Tako je 13. i 14. 7. u skladištu u Kravici ubijeno preko tisuću nenaoružanih bosanskih muslimana.

Zločine su pokušali prikriti tako što su iskapala ubijene i ponovno ih ukopavali na druge lokacije. Taj pokušaj prikrivanja zločina nije bio uspješan, stoji u presudi.

Nekoliko incidenata predstavlja istrebljivanje, progon te nasilno premještanje.

Vijeće je utvrdilo da su fizički izvršitelji izveli radnje genocida nad bosanskim muslimanima iz Srebrenice.

Vijeće je ispitalo i posebnu namjeru izvršitelja. Konstatirano je da su željeli fizički izvršiti uništavanje bosanskih muslimana u Srebrenici. Počinjena su djela progona, istrebljivanja i ubojstva.

„Od 1991. do 1995. postojao je udruženi zločinački poduhvat s ciljem da se bosanski muslimani i Hrvati trajno uklone iz dijelova BiH na koje su Srbi polagali pravo i to progonom, ubojstvima i deportacijama“, stoji u presudi.

Vijeće je, pak, konstatiralo da dokazi ne idu u prilog tezi da je genocid bio dio cilja sveobuhvatnog UZP-a.

Dionici UZP-a su bili Karadžić, Subotić, Stanišić, Plavšić, Krajišnik, Mladić i drugi.

 Mladića optužnica tereti za ratne zločine počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine tokom 1992. do 1995. godine.

Uhićen je 26. svibnja 2011. godine, nakon 12 godina skrivanja u okolini Lazareva, a Hagu je izručen 31. svibnja iste godine.

Optužnica Mladića tereti za genocid, progon, istrebljenje, ubojstva, deportacije i prisilno premiještanje i za zločine protiv čovječnosti, preciznije za genocid u šest bh. općina 1992. godine, genocid u Srebrenici, progone širom BiH, teroriziranje građana Sarajeva kao i uzimanje međunarodnog osoblja za taoce.

Suđenje Mladiću počelo je 16. svibnja 2012. godine, a okončano 15. prosinca 2016. godine.

J. Gudelj / Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250