Article_Top_970x250

PRESUDA Nizozemci su samo "deset posto" krivi za smrt 350 muškaraca u Srebrenici

djelomična odgovornost

PRESUDA Nizozemci su samo "deset posto" krivi za smrt 350 muškaraca u Srebrenici

srp 19, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Vrhovni sud Kraljevine Nizozemske je potvrdio raniju presudu o djelimičnoj odgovornosti države Nizozemske za smrt Bošnjaka koji su pokušali spas pronaći u bazi nizozemskog bataljona u Potočarima nakon pada srebreničke enklave u srpnju 1995. godine.

Nizozemski bataljon je znao da je 350 muškaraca, koje su poslali iz baze u Potočarima, u stvarnoj opasnosti od napada postrojbi Vojske Republike Srpske i smrti, objavila je Anadolija.

Vrhovni sud je danas potvrdio da je Dutchbat trebao ponuditi mogućnost boravka u bazi za 350 muškaraca. Propustivši da to uradi, nizozemski bataljon im je uskratio mogućnost da ostanu izvan ruku vojske Srba. Sud smatra da je ta šansa bila mala, ali ne i zanemarljiva.

"Vrhovni sud procjenjuje da je ta šansa bila deset posto, nakon što je sud ranije procijenio da je ta šansa trideset posto. Država je stoga odgovorna za 10 posto štete koju su pretrpjeli ožalošćeni. Preživjeli rođaci mogu nadoknaditi štetu od države", navedeno je u sudskoj odluci.

Suci smatraju da nizozemski bataljon nije mogao spriječiti vojsku Srba da ih uhite.

"Nizozemski bataljon je bio u izuzetno teškom položaju, jer su Nizozemci stajali s lakim naoružanjem protiv više sile i teško naoružanih Srba", odluka je Vrhovnog suda Nizozemske u Hagu.

Dnevnik.ba

Tagovi: