StoryEditor
Ivan Pepić

Presuda Kovačević može se provesti bez ugrožavanja legitimnog predstavljanja, ugledajmo se na Belgiju

Piše Desk  /  30.08.2023., 11:20h

Presuda se vrlo jednostavno može implementirati ukoliko se želi zadržati sustav podijele vlasti među narodima. No pitanje je postoji li politička volja za to, pogotovo u Republici Srpskoj, čiji predstavnici oduvijek ističu da će se srpski predstavnici birati u Republici Srpskoj, rekao je Hrvatskom Medijskom Servisu politolog Ivan Pepić komentirajući sažetak presude Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) u predmetu ‘Kovačević protiv Bosne i Hercegovine.’

Podsjećamo, ESLJP je po apelaciji Slavena Kovačevića, savjetnika drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, presudio kako su prekršena njegova ljudska prava u slučaju glasovanja za kandidate za Parlamentarnu skupštinu BiH i Predsjedništvo BiH. Kovačević se žalio kako zbog kombinacije teritorijalnih i nacionalnih uvjeta (on ih zove etničkima) koji se primjenjuju na Dom naroda PS BiH i Predsjedništvo BiH, nije mogao glasovati na listopadskim općim izborima. Međutim, na tiskovnoj konferenciji u utorak je kazao da je motiv njegove apelacije bio stvaranje građanske države BiH na principu ‘jedan čovjek – jedan glas’ što vodi ka dominaciji većinskog bošnjačkog naroda nad svima drugima.

Belgijski model

Odgovarajući na pitanje može li se presuda u predmetu ‘Kovačević’ provesti, a da se ne ugrozi koncept legitimnog političkog predstavljanja, Pepić je istaknuo kako bi se Bosnu i Hercegovinu moglo federalno ustrojiti, prema belgijskom modelu, u državu od tri ili četiri regije u kojoj će svaki konstitutivni narod imati svoju većinu.

-Predsjednik države može biti rotirajući, jednu trećinu mandata bi odradio svaki predstavnik, recimo predstavnik hrvatske regije, srpske regije i bošnjačke regije (a ako građani žele i jednu sarajevsku, zašto ne). Neće postojati potreba za Domom naroda na državnoj razini, nego će u njemu biti predstavljene regije (dom regija). Može se razgovarati i o konstitutivnim narodima unutar tog doma, koji će imati veto u državnom parlamentu za pitanja koja se odnose na njih, kazao je Pepić.

Tri izborne liste

Sugovornik Hrvatskog Medijskog Servisa ponudio je još jedan model prema kojem bi ‘ostali’ mogli sami odlučiti za koju od triju ponuđenih listi bi glasovali.

-Druga opcija je stvaranje triju izbornih lista za Bošnjake, Hrvate i Srbe. Jednu za izbor bošnjačkog predstavnika i svih ostalih građana, drugu za hrvatskog predstavnika i svih ostalih građana i treću za srpskog predstavnika i svih ostalih građana. Ostali mogu odlučiti kojemu bi kandidatu dali glas s jedne od triju listi, rekao je Pepić.

‘Jedan čovjek – jedan glas’, nije moguće

U podijeljenim društvima, kako zaključuje Pepić, koncept uređenja države na počelu ‘jedan čovjek – jedan glas’ je nemoguć.

-Sve suprotno sustavu podjele vlasti između Bošnjaka, Hrvata i Srba čini se nemogućim, jer bi većinski Bošnjaci imali kontrolu nad malobrojnijim konstitutivnim narodima. Jednostavno povijest BiH, bivše Jugoslavije i svih drugih “podijeljenih društava” nas uči da jedan čovjek, jedan glas (a čini mi se da neki to itekako priželjkuju) nije moguće rješenje, istaknuo je politolog Ivan Pepić.

Dnevnik.ba

08. svibanj 2024 04:45