StoryEditor
European Design Awards 2022.

Prestižne dizajnerske nagrade za plakat predstave mostarskog HNK

Piše fena  /  21.10.2022., 18:58h

Plakat predstave "Rechnitz - Anđeo uništenja", nastale u koprodukciji HNK Mostar i SARTR-a, prema tekstu nobelovke Elfriede Jelinek, u režiji austrijske redateljice Sabine Mitterecker, osvojio je zlatnu medalju u kategoriji plakata na "European Design Awards 2022".

Riječ je o najprestižnijoj dizajnerskoj nagradi u Europi koja se dodjeljuje svake godine. Plakat predstave izradili su Eva Dranaz i Jochen Fill (Vienna design studio 3007), priopćeno je iz Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Mostar.

Dranaz je prezentirala naslov predstave koristeći distorzirana slova, čime je tipografski naglasila neshvatljivost prirode događaja kojim se bavi navedena predstava, a to je pokolj 180 Židova 1945. godine u dvorcu Rechnitz koji su bili na prinudnom radu.

Plakat je također izabran u 100 najboljih plakata na natjecanju „100 BEST POSTERS 21“, koje uključuje Njemačku, Austriju i Švicarsku.

Fokus natjecanja je na trenutna društvena pitanja. Kao refleksija društva, plakati problematiziraju važna pitanja današnjice: rod i jednakost, klimatske promjene, pandemiju koronavirusa i kriptovalute.

Suvremeni problemi kao ovi prezentirani su korištenjem zaigrane tipografije, foto-kolaža i fotografija.

Ovogodišnjih stotinu pobjedničkih plakata prezentirani su u Muzeju primijenjenih umjetnosti u Beču. Ukupno 540 grafičkih dizajnera, agencija i studenata iz Njemačke, Austrije i Švicarske sudjelovali su na natjecanju na koje je prijavljeno ukupno 2.008 plakata.

Oni pobjednički bit će inkorporirani u postav Muzeja za primijenjene umjetnosti u Beču.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 13:30