StoryEditor

Prestaje neposredna kontrola cijena naftnih derivata

Piše D  /  30.07.2020., 02:07h

Kako je navedeno u obrazloženju, Vlada FBiH je na sjednici održanoj 9. travnja 2020. godine donijela odluku o dopuni odluke o mjerama neposredne kontrole određenih proizvoda i usluga od interesa za FBiH, a dopuna se odnosila na utvrđivanje marži u trgovini (kalkulativne cijene) za naftne derivate. Cilj donošenja ove dopune odluke bio je da se u periodu proglašenog stanja nesreće uslijed pandemije koronavirusa blagovremeno intervenira na tržištu naftnih derivata u FBiH i spriječi špekulativno i neodgovorno ponašanje svih sudionika u lancu opskrbe naftnim derivatima.

Vlada FBiH je 29. svibnja 2020. godine ukinula stanje prirodne nesreće na području FBiH. S obzirom na to da su se odnosi ponude i potražnje i kretanja cijena ovog energenta stabilizirali, oba entiteta su u koordinaciji pripremili odgovarajuće propise kojim se ukida mjera neposredne kontrole utvrđivanja marži u trgovini (kalkulativne cijene) za naftne derivate.

Donesena je i odluka o prestanku važenja odluke o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena kojom je gospodarskim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima propisana maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litri derivata, a gospodarskim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo 0,25 KM po litri derivata.

Federalna vlada je prihvatila informaciju u vezi s pismom europskog komesara za susjedstvo i proširenje koje se odnosi na pripremu Ekonomskog i investicijskog plana za zapadni Balkan od strane Europske komisije, koji ima za cilj pružanje dugoročne podrške ekonomskom oporavku, unaprjeđenju konkurentnosti, približavanju regije Europskoj uniji i jačanju regionalne povezanosti, a u kontekstu ublažavanja posljedica krize izazvane pandemijom koronavirusa i napora za oporavak gospodarstva, kao i daljnjeg unaprjeđenja kvalitete života građana i unaprjeđenja investicijske klime i europske perspektive.

Fadil Novalić, premijer FBiH, je zadužen da uputi dopis Vijeću ministara BiH u kojem će dostaviti listu prioritetnih projekata, koja je načinjena uvažavajući parametre navedene u pismu europskog komesara za susjedstvo i proširenje Olivera Varhelyia, navode iz Vlade FBiH.

Vlada FBiH je, u skladu s preporukom, predložila listu prioritetnih projekata za razmatranje na kojoj su brza cesta Brčko - Tuzla - Živinice, kao dio regionalnog prometnog povezivanja i povezivanja s EU, brza cesta Lašva - Travnik - Jajce, kao prva faza povezivanja s EU, brza cesta Mostar - Široki Brijeg - Hrvatska, kao povezivanje s EU, željeznička pruga Vareš - Banovići, kao dio regionalnog prometnog povezivanja, saniranje i elektrifikacija pruge Doboj - Tuzla - Zvornik, kao dio regionalnog željezničkog povezivanja i plinovod Travnik - Zagvozd, povezivanje s plinskom mrežom EU

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 12:48