StoryEditor

"Preporuke iz Boinga imale manji ili veći stupanj realizacije u praksi"

Piše D  /  12.01.2019., 12:01h

Milan Sitarski, analitičar Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostar (IDPI) za Dnevnik.ba je komentirao Memorandum BOING, svojevrsno i navodno bošnjačko Načertanije koje smo jučer objavili na našem portalu uz ogradu i napomenu kako nismo sigurni u autentičnost dokumenta i autora.

"Za nadati se je da dokument nije autentičan, obzirom da suprotna mogućnost nužno vodi u nedvojben zaključak o izrazito neprijateljskim stavovima i namjerama autora i njegovih istomišljenika prema Bosni i Hercegovini, njezinim građanima, Ustavu, međunacionalnim odnosima, stabilnosti i europskom putu", kazao je Sitarski za Dnevnik.ba. 

Prema njegovim riječima, optimistična bi bila varijanta da se radi o neukusnoj šali, to jest o naknadno napravljenom i dosta detaljnom popisu najučinkovitijih mjera poduzetih protiv svih spomenutih vrijednosti na kojima se temelji dobrobit ove države i njezinih naroda i građana, obzirom da je u posljednjih 20 godina gotovo svaka preporuka iz dokumenta imala veći ili manji stupanj realizacije u praksi. 

"Ta je realizacija uzrokom praktično kronične krize koja možda neće uništiti BiH, ali će je svakako omesti u pokušajima da postane prosperitetna, stabilna i svojim građanima poželjna demokratska zemlja", kazao je. 

Sitarski je, također, izjavi i da, ako je   dokument autentičan, njegovi bi autori morali smognuti hrabrosti i objaviti svoje autorstvo svim građanima ove zemlje, što bi bio čin elementarnog poštenja i patriotizma.

R.I. / Dnevnik.ba 

19. travanj 2024 02:03