Article_Top_970x250

Preokret na suđenju Glavašu: Ključni svjedok promijenio iskaz

za ratne zločine

Preokret na suđenju Glavašu: Ključni svjedok promijenio iskaz

stu 05, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Jedan od ključnih svjedoka na suđenju Branimiru Glavašu i njegovim suoptuženicima za ubojstva i mučenje osječkih Srba ratne 1991. Nikola Jaman u utorak je, na ponovljenom suđenju, izmijenio svoj raniji iskaz u kojem je kazao da je on, a ne Glavaš, zapovijedao tzv. Zaštitnom četom.

"Ja prihvaćam da sam bio zapovjednik... ali i meni i svima nama je zapovijedao Branimir Glavaš koji je bio alfa i omega svega u Osijeku", kazao je Jaman na ponovljenom suđenju.

Prije suđenja Jaman je putem medija poručio da je na prvom suđenju lagao kako bi spasio Glavaša, a sada tvrdi da mu je savjest proradila u poodmaklom stadiju neizlječive bolesti.

Na primjedbu tužitelja da je u prvom iskazu kazao kako Glavaš nije bio u zapovjednoj strukturi Jaman je izrijekom odgovorio da je tada lagao.

Svjedočeći na prvom suđenju Glavašu u siječnju 2009. Jaman je rekao da je se Glavaš kao sekretar brinuo za nabavku logistike i da se nije miješao u zapovjedne ovlasti.

Glavaš je prigovorio istinitosti Jamanova iskaza rekavši da je iznio laži.

Novo suđenje u slučajevima 'garaža' i 'selotejp' zakazano je nakon što je Vrhovni sud početkom siječnju ukinuo odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda iz ožujka prošle godine prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim suoptuženicima.

Na prvom suđenju Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje za zatvorske kazne, ali je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odradio i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH gdje je otišao uoči izricanja prve presude, prenosi Hina.

Dnevnik.ba