StoryEditor
tužna vijest

Preminuo prvi ministar obrane BiH Jerko Doko

Piše desk  /  28.06.2023., 18:49h

Prvi ministar obrane Republike Bosne i Hercegovine Jerko Doko preminuo je jučer u Zagrebu u 71. godini.

Doko je dugo bolovao od teške bolesti, a smrt je dočekao u Zagrebu gdje je otišao živjeti nakon završetka političke karijere u BiH.

Ispraćaj pokojnika je planiran za petak, 30. lipnja u krematoriju na Mirogoju u Zagrebu. Sveta misa zadušnica će biti služena istog dana na Trešnjevci.

Jerko Doko je rođen u Mostaru, bio je HDZ-ov ministar RBiH u periodu 1990 - 1992 te je bio jedan od organizatora referenduma za nezavisnost BiH 29. veljače i 1. ožujka 1992. godine.

“Svi smo tražili taj referendum. I hrvatski narod u BiH je izašao, više od 90 posto njih je glasalo za samostalnu državu BiH. A mnogi sada kažu da su se razočarali politikom iz Sarajeva. A ja nemam argumenta da im kažem da nije tako, sada kada gledam s distance", govorio je o referendumu, prenosi Klix.

O osnivanju HVO-a je isticao da je to bilo apsolutno opravdano i u svrhu obrane države.

"Njegova je uloga obrana prostora gdje žive Hrvati u BiH, a Hrvati su živjeli na cijelom teritoriju. Kao ministar pomogao sam i utemeljenju HVO-a u Sarajevu u kojemu je bilo čak 1.200 Bošnjaka. HVO je legalan, a to se navodi u Zakonu o obrani koji sam ja predložio Vladi, gdje je prihvaćen te potvrđen kasnije na skupštini, govorio je ranije Doko.

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 03:59