StoryEditor

Preminuo Pero Vincetić koji se tereti za ratne zločine u Orašju

Piše D  /  01.08.2021., 08:08h

Prema informacijama "Avaza" preminuo je osumnjičeni za ratne zločine Pero Vincetić, koji je krajem srpnja ove godine uhićenju Hrvatskoj.

Kako saznaje "Avaz" preminuo je Zagrebu. 

Tereti za ratne zločine

Podsjećamo, Tužiteljstvo BiH 21. srpnja ove godine informirano je da je u Hrvatskoj, na području Osječko-baranjske županije, uhićen Vincetić, zv. "Konj" (1968.), koji se tereti za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjene nad civilnim žrtvama na području Orašja 1992. i 1993. godine.

- Pero Vincetić, koji se koristi i identitetom Marco Vidovic, slobode je lišen u okviru regionalne suradnje u procesuiranju predmeta ratnih zločina - priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Iz Tužiteljstva su, u skladu s Protokolom o suradnji, kolegama u DORH-u ranije predati dokazi za kazneno gonjenje osumnjičenog koji je duže vrijeme nedostupan bh. pravosuđu i, prema operativnim podacima, nalazi se na području Hrvatske.

Nekadašnji pripadnik HVO-a

Protiv Pere Vincetića, nekadašnjeg pripadnika HVO-a, u Tužiteljstvu BiH podignuta je optužnica kojom se tereti za ratne zločine silovanja i seksualnog zlostavljanja na području općine Orašje, kao i druge ratne zločine počinjenje nad žrtvama srpske nacionalnosti u tom gradu tijekom 1992. i 1993. godine.

- Tužiteljstvo BiH, u okviru regionalne suradnje u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina, zajedno s partnerskim institucijama poduzima aktivnosti kako bi se spriječilo da ratni zločini ostanu nekažnjeni zbog nedostupnosti osumnjičenih i optuženih osoba, a čemu je podršku dao i Serge Brammertz, tužitelj pri MRMKS-u - navodi se u priopćenju.

Dnevnik.ba

25. rujan 2021 00:52