StoryEditor
popularni glumac

Preminuo Matthew Perry

Piše desk  /  29.10.2023., 11:13h

Zvijezda Prijatelja Matthew Perry preminula je u dobi od 54 godine.

Prema pisanju Daily Maila, njegovo tijelo pronađeno je u njegovom domu u jacuzziju. Kako doznaje TMZ, glumac je preminuo u svojoj kući nakon određenih sportskih aktivnosti. Naime, izvori su rekli da je Perry tijekom jutra bio na popularnom Pickleballu (igra slična tenisu), prenosi Index.

Potom je poslao asistenta da obavi neke stvari za njega, a kad se on vratio, otprilike dva sata kasnije, našao je Perryja mrtvog te pozvao hitnu pomoć. Nije poznato što je Perry radio prije smrti i istraga je u tijeku.

Oko njegovog doma bila je policijska traka i nadlijetali su helikopteri. S policijom se pojavila i njegova majka Suzanne, a strani mediji prenose da u njegovoj blizini nisu pronađeni nikakvi narkotici, o kojima je Perry godinama bio ovisan.

Proslavio se ulogom Chandlera Binga

"Duboko smo ožalošćeni zbog smrti našeg dragog prijatelja Matthewa Perryja. Bio je nevjerojatno talentiran glumac. Njegov talent za komediju ostavio je utjecaj na cijeli svijet, a njegova će ostavština živjeti u srcima mnogih. Ovo je dan kad su nam srca slomljena. Šaljemo ljubav njegovoj obitelji, voljenima i njegovim obožavateljima", priopćeno je iz kompanije Warner Bros, koja je producirala seriju Prijatelji, koja je proslavila Perryja ulogom Chandlera.

Perry je bio najpoznatiji po svojoj dugogodišnjoj ulozi Chandlera Binga u seriji Prijatelji, koja se prikazivala 10 sezona na NBC-ju od 1994. do 2004., a koja je i dan danas vrlo popularna. U seriji su glumili i Jennifer Aniston, Courteney Cox, David Schwimmer, Matt LeBlanc i Lisa Kudrow.

U seriji je glumio simpatičnog i pomalo nesigurnog Chandlera Binga, ekonomista s najdosadnijim poslom na svijetu. Zapravo, do kraja serije nitko nije točno znao što radi. Od nesigurnosti u odnosu prema svijetu, poglavito prema ženama, i u stalnoj sjeni svog cimera, simpatičnog zavodnika Joeyja (Matt LeBlanc), Chandler Bing se branio konstantnim sarkazmom i ironijom. To su i neki od najboljih trenutaka iz serije. Chandler se u seriji na kraju oženio s Monicom Geller (Courteney Cox), dugogodišnjom prijateljicom i susjedom.

Borba s ovisnošću u sjeni sarkastičnog Chandlera Binga

Perry je godinama vodio bitku s ovisnostima o drogi i alkoholu o kojima je i sam javno pričao. Prvi put je na odvikavanju bio 1997. godine, a onda se opet prijavio 2001. i 2011. Koliko su veliki njegovi problemi bili, priznao je tek 2016. godine kada je u velikom intervjuu priznao da se zbog ovisnosti ne sjeća snimanja čak tri sezone Prijatelja.

Iako ga je svijet upoznao kao sarkastičnog Chandlera Binga, kasnije se ustanovilo da je većinu serije snimao boreći se sa zlouporabom opojnih supstanci. Njegova kolegica Lisa Kudrow rekla je za The New York Times 2002.: "Kad Matthewu ne bi bilo dobro, nije bilo zabavno. Samo smo beznadno stajali sa strane. Jako nas je boljelo."

Matt LeBlanc je za People 2002. rekao da je pokušavao razgovarati s Perryjem, ali bez uspjeha. "To je takva borba, moraš sam doći do dna." Prošle godine, dok je promovirao svoje memoare Friends, Lovers, And The Big Terrible Thing, Perry je otkrio razlog zašto se nikada ne prisjeća vremena kada je glumio Chandlera.

"Znam točno u koje vrijeme sam konzumirao alkohol, u kojem opijate, u koje kokain. Ne želim to gledati jer je to ono što vidim. U jednom trenu sam bio toliko loše da sam se tresao pa sam morao osloniti ruku na stol da to ne bi uhvatila kamera", prisjetio se. Perryja je ovisnost umalo koštala života 2018. U bolnici je tada proveo pet mjeseci, od čega je dva tjedna bio u komi. Trijezan je od 2021.

Predstavio knjigu u kojoj je detaljno opisao borbu s ovisnošću, govorio da je trijezan godinama

U svojoj knjizi Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing Matthew je progovorio o svojoj borbi s ovisnosti koja je počela još dok je bio tinejdžer. Njegova zlouporaba supstanci započela je nakon ozljede vrata dok je snimao Fools Rush In. Doktor na setu dao mu je Vicodin da mu ublaži bol. 

"Kad je pilula počela djelovati, nešto je kliknulo u meni. I to je bio taj klik za kojim sam jurio ostatak života", rekao je Perry.

2018. je završio na, kako je tada rekao, operaciji probavnog trakta, a u memoarima je otkrio da je zapravo proveo dva tjedna u komi i pet mjeseci u bolnici te da je devet mjeseci morao koristiti kolostomsku vrećicu. Liječnici su njegovoj obitelji tada rekli da ima 2 posto šanse za preživljavanje.

"Liječnici su mojoj obitelji rekli da imam 2 posto šanse za preživljavanje. Stavili su mi uređaj koji se zove ECMO aparat, koji diše umjesto tvojih pluća. I to se zove Hail Mary (izraz iz američkog nogometa kad se posljednji napad radi iz očaja, s malom šansom za uspjeh op.ur). Nitko to ne preživi", kazao je glumac za People prije nego je objavljena autobiografija.

"Sada sam prilično zdrav. Ne smijem više ići u teretanu jer ne želim samo igrati superheroje. Ali trenutno sam prilično zdrav momak", rekao je Perry, koji nije otkrio koliko je dugo trijezan, ali je kazao kako "broji svaki dan".

"Važno je znati da, ako pokleknete, niste izgubili to vrijeme i ono što ste naučili. Vrijeme koliko si trijezan se mijenja, ali to je sve što se mijenja. Znaš sve što si znao prije i dok god se uspijevaš vratiti a da ne umreš, puno ćeš naučiti", kazao je i dodao da mu 14 ožiljaka na trbuhu služi kao podsjetnik da nikad više ne uzme narkotike.

Perry je glumio i u filmovima. Sa Salmom Hayek je 1997. glumio u Fools Rush In, a iste godine je s Bruceom Willisom snimio The Whole nine yards.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 19:03