Article_Top_970x250

Preminuo Ilija Begić, legenda izvorne glazbe bosanske Posavine

iza njega uspješna karijera

Preminuo Ilija Begić, legenda izvorne glazbe bosanske Posavine

svibnja 31, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Jutros je preminuo Ilija Begić, legenda izvorne glazbe bosanske Posavine koji je zajedno s bratom Markom u karijeri dugoj gotovo pola stoljeća nastupao diljem svijeta gdje god žive Hrvati iz bosanske Posavine.

Vijest je ovo koja se jutros proširila brzinom munje među Posavljacima. Braća Begić, Ilija i Marko su najpopularniji izvođač izvorne glazbe Hrvata u bosanskoj Posavini čija se karijera prostire na pet desetljeća i širom Zemlje, odnosno gdje god su Hrvati iz bosanske Posavine izbjegli tijekom stoljeća, prenosi Brodportal.hr.

Davne 1969. godine, braća Ilija i Marko Begić iz Dervente u diskografskoj industriji napravili su za to vrijeme čudo, snimivši u „Glasu komuna“ Doboj prvu singl ploču s izvornim narodnim pjesmama. Rijetki su bili ljudi koji su u to vrijeme u svojim kućama imali barem gramofon, s iglicom koja je krčala, s kojega se pjesma orila. Od tada je krenuo nevjerojatan uspon na glazbenoj sceni braće iz Dervente, a za 45 godina rada na estradi, snimili su desetine albuma, stotine pjesama, punili dvorane, zarađivali milijune, osvajali zlatne,srebrene, platinaste ploče u sarajevskom „Diskotonu“.

Ono što je najvrednije je istina da braća Begići nikada izvornu narodnu pjesmu nisu prepustili šundu. Ostali su vjerni tradiciji, šargiji i violini, ljubavnoj i rodoljubivoj pjesmi. I danas im nema ravnog u ovom poslu.

Ilija i Marko Begić u rodni grad Derventu i zavičaj Bosansku Posavinu, se poput desetina tisuća Posavljaka, nisu vratili. Otišli su trbuhom za kruhom u Hrvatsku, Europu, u bijeli svijet. Ostala su sjećanja i rijetke posjete ruševinama plodne ravnice.

Ilija je nedavno proslavio 80. rođendan u krugu obitelji i naravno izvornu posavsku pjesmu.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250