StoryEditor

Preminuo dr. Žarko Bilić

Piše D  /  11.07.2021., 01:07h

Rođen je 7. svibnja 1952. g. u selu Lisice, općina Ljubuški, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Godine 1977. diplomirao je na Fakultetu za fizičku kulturu u Sarajevu na temu ‘‘Rijeka Trebižat od izvora do ušća - mogućnosti razvoja aktivnosti u prirodi, rekreacija i turizam‘‘.   

U prosincu 2001. g. brani magistarsku radnju ‘‘Razlike u dimenzionalnosti i strukturi motoričkih i nekih morfoloških karakteristika kod učenika od V. do VIII. razreda‘‘. Dana 27. listopada 2005. na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu brani doktorat: ‘‘Nivo transformacijskih procesa i stupanj strukturalnih promjena motoričkih sposobnosti i morfoloških karakteristika pod utjecajem trenažnih operatora‘‘. 

Bavio se rukometom, plivanjem, judom... Još za vrijeme studija obnašao je dužnosti prodekana studenta, kao i niz drugih dužnosti. Član je prve postave judo kluba ‘‘Bosna‘‘ i rukometne selekcije koja je 1976. g. osvojila zlatno odličje na Univerzijadi na Tjentištu. Demonstrator je na bacačkim disciplinama iz atletike i učitelj skijanja od 1978. g. 

Kroz 198.//84. predsjednik je Književne omladine BiH. Od 1984-1990. predsjednik Karate kluba Čitluk. Za Zimskih olimpijskih igara 1984. u Sarajevu bio je voditelj tima za održavanje i uređenje trening staza. Bio je i član uprave Atletskog i teniskog kluba Ljubuški, predsjednik Društva pedagoga TZK Ljubuški pri kojemu djeluju: škola skijanja, rafting klub, Zbor atletskih sudaca, znanstveni časopis... 

Godine 1977. zapošljava se i šest godina radi u gimnaziji u Čitluku, a 1978. s kolegama obnavlja Rukometni klub ‘‘Izviđač‘‘ iz Ljubuškog u kojemu je trener i igrač. Dva mandata bio je predsjednik Omladinske organizacije – Čitluk, devet godina direktor ‘‘Rudnika boksita‘‘, te godinu i pol Ugostiteljstva i turizma u RO ‘‘Aluminij‘‘. 
U razdoblju 1985.-1987. je na poslijediplomskom studiju (‘‘Energoinvest‘‘) Sarajevo: ‘‘Tehnologija rješavanja problema razvoja...‘‘. Objavio je udžbenike iz Skijanja, Kineziološke rekreacije, Antropološke analize, znanstvene radove u časopisima Sportski Logos, Homo Sporticus, Glasnik, Univerzitetska Hronika, Sport Science i Acta Kinesiologica, gdje je glavni urednik. Sudjelovao je s priopćenjima na međunarodnim skupovima (do 2009) poput NTS - Sarajevo, ‘Child in motion‘‘ - Portorož, ‘‘Sport za sve‘‘ - Zagreb, ‘‘Anthropological status and physical activity‘‘ - Novi Sad, konferenciji - Tivat, konferenciji ‘‘Management in sport‘‘ - Beograd, itd. 

Od 2005. g. suradnik - Razredna nastava "Uvod u sistematsku kineziologiju". Od 2006.g. za "Kineziološku rekreaciju". Godine 2006./07.g. predaje i na Rukometnoj akademiji u Ljubuškom, zajedno s predavačima iz BiH, Hrvatske, itd. Ak./g 2007/08 izabran je za docenta na Fakultetu PMOZ - Studij fizičke kulture u Mostaru.

Od akademske godine 2009/10 predaje Osnove kineziologije na Visokoj školi za sportski menadžment Aspira u Splitu, kao i Sportsku rekreaciju na Edukacijskom fakultetu u Travniku. Kao profesor po pozivu 2006. i 2007. gostuje na postdiplomskom studiju u Banjoj Luci za područje ‘‘Methodology research‘‘, te 2009/10 na poslijediplomskom studiju Edukacijskog fakulteta u Travniku za područje "Istraživanja procesa". 

Profesor Bilić je jedan od pokretača Studija kineziologije - FPMOZ Sveučilišta u Mostaru, gdje je kao vanjski suradnik od 2007. nositelj katedre za Kineziološku rekreaciju. Od 2008 predavač je na Visokoj školi za Sportski menadzment ASPIRA u Splitu, gdje obnaša i funkciju prodekana za organizaciju i razvoj. Jedan je od pokretača Skijaškog kupa Sveučilišta u Mostaru, trail utrke Mostar Challenge, biciklističkog hodočašća u čast sv. Ante na relaciji Mostar-Ljubuški, kao i Mostarskog polumaratona.

Dnevnik.ba

22. rujan 2021 11:56