StoryEditor

Preminula Mani Gotovac

Piše D  /  13.11.2019., 10:11h

Gotovac je bila i prva intendantica u povijesti hrvatskoga kazališta, a nedavno je objavila i svoj posljednji roman ‘Rastanci‘.

Povodom izlaska romana koji je dovršila nakon dvije godine unatoč lošem zdravstvenom stanju za Hinu je izjavila: "Ja ne znam tko je Mani Gotovac. Kad bih to znala, ne bi me uopće zanimala. I danas sam, međutim, znatiželjna kad razmišljam o njenim postupcima, demonima, aferama; i danas mi je zanimljivo zašto ovako, a ne onako; i danas mi je zanimljivo istraživati njene postupke. Kad bi mi sve bilo jasno, ne bih ni pisala". 

U svom je posljednjem intervjuu za Večernji list otkrila i na što je od čitave karijere najponosnija: "Na to da sam baka, da me zovu ‘luda čovječica’, na prijateljsku čašicu ružinih latica, na upornost i ljepotu moje kćeri Katje…” 

Kritičarka, dramaturginja i teatrologinja Mani Gotovac rođena je u Splitu 1939. godine. Diplomirala je komparativnu književnost i teatrologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bila je prva intendantica u povijesti hrvatskog kazališta (HNK Split i HNK Rijeka). Objavila je dvije knjige teatroloških eseja, "Tako prolazi Glorija" (1984.) i "Dubrovačke mišolovke" (1986.), autobiografske romane "Fališ mi. Prva knjiga: zima/proljeće" (2010.), "Fališ mi. Druga knjiga: jesen/ljeto" (2011.), "Fališ mi: u proljeću, u jeseni, u ljetu, u zimi" (2013. novo nadopunjeno izdanje), knjigu zapisa iz života i kazališta "Ma koji život, ma koji teatar" (2014.), te romane "Snebivaš me" (2015.) i "Ćutim te" (2017.).

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 01:16