StoryEditor
mostar

Premijerno prikazan dokumentarni film ‘‘Zidine‘‘: Napokon se progovorilo o logorima za Hrvate tijekom Domovinskog rata u BiH

Piše FENA  /  31.08.2021., 13:13h
U sklopu obilježavanja 28. godišnjice utemeljenja Hrvatske Republike Herceg-Bosne, u ponedjeljak večer u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače održana je premijera dugometražnoga dokumentarnog filma "Zidine".

Dokumentarni film "Zidine" govori o logorima za Hrvate u Domovinskom ratu za koji scenarij potpisuje prof. dr. sc. Ivo Čolak, a režiju Ivo Čolak i Marko Mikulić, pod produkcijom: SIMBOL, Široki Brijeg za Hrvatsku udrugu logoraša Domovinskog rata u BiH.

Po riječima prof. dr. sc. Ive Čolaka, na filmu se radilo pet godina, a film obiluje bogatim arhivskim materijalom i na specifičan način oslikava tadašnji, a i današnji položaj logoraša Domovinskoga rata.

U filmu tri bivša logoraša, Anđelko, Karlo i Mirko, posjećuju druge svjedoke, njih sedmoricu, na kavi, njihovim obiteljskim kućama i uredima, a koji se pritom prisjećaju dana zatočeništva u logorima.

Jedan od ovih logoraša koji je preminuo početkom godine, Karlo Marić, a koji je bio dugogodišnji borac za prava stradalnika, proveo je u logoru Armije BiH u Muzeju Bitke za ranjenike u Jablanici od 15. travnja 1993. do 1. ožujka 1994. godine.

U tom objektu bilo je zatočeno oko 800 Hrvata, a Marić je čak 68 dana proveo u samici, podsjetili su iz Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u BiH.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 05:30