StoryEditor

Premijer USK pozvao Mektića da otvori migrantski centar i u RS-u

Piše D  /  03.07.2018., 11:07h

Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić pozvao je ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da prestane govoriti da bi migrantske centre trebalo otvoriti samo u FBiH te predložio otvaranje takvog centra u Prnjavoru.

Pozvao je Mektića da prestane "zabavljati narod" konferencijama za medije te da "rješava sigurnosne izazove, pogotovo u periodu kada se BiH suočava s migracionom krizom", prenosi Fena.

- Ono što mi tražimo od državnih organa jeste da rade svoj posao. Podsjećam da Dragan Mektić nije federalni, nego državni ministar sigurnosti. Ne razumijem zašto uporno tvrdi da migracione centre treba otvoriti na području Federacije. Zašto ne otvoriti migracioni centar u Prnjavoru. Ja sam spreman iz kantonalnog proračuna izdvojiti novac za autobuse, pa da sve migrante odvezemo u Prnjavor. Ako Mektić ne želi riješiti problem na prostoru Unsko-sanskog kantona, možda će htjeti da ga riješi kad mu migranti dođu u dvorište - ističe u izjavi premijer USK.

Kada je u pitanju kanton na čijem je čelu, ističe da rješenje nisu nikakvi prosvjedi.

- I ja sam razočaran ponašanjem nadležnih državnih institucija. Prošlog tjedna sam ponovno bio u Sarajevu, ali nažalost još uvijek čekamo. Ja sam spreman da izađemo van okvira naših nadležnosti. Europska unija ne želi izbjegličke kampove u blizini granice. U redu. Imamo odgovarajuće prostore i istočno od Bihaća. Možemo ih opremiti za privremeni smještaj migranata. Za tri mjeseca su izbori, bit će imenovan novi ministar sigurnosti. On će, nadam se, imati više želje da bavi svojim poslom - zaključuje Rošić.

Dnevnik.ba

14. listopad 2021 22:22