StoryEditor
Radovan Višković

Premijer RS-a pozvao Schmidta da "nametne odluke da plaće i mirovine budu 1.000 eura i da to isplati"

Piše desk  /  10.06.2022., 13:10h

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će BiH biti protektorat sve dok jedan čovjek može nametati i donositi odluke umjesto službenih institucija, te zahvalio Vladi Italije za podršku i razumijevanje stavova Srpske.

Višković je rekao da je stavove Srpske u vezi s odlukama, ali i imenovanjem Christiana Schmidta očigledno prepoznala Vlada Italije, budući da je, prema pisanju bečkog "Standarda", talijanska Ambasada u Sarajevu pokušala spriječiti nametanje odluke o financiranju izbora u BiH.

Premijer Srpske je naglasio da je nevjerojatno da u 21. stoljeću postoji zemlja kao BiH koja je na pragu EU, a u njoj vlada protektorat, te pozvao Schmidta da slobodno "nametne odluke da plaće i mirovine budu 1.000 eura i da to isplati", javlja Srna.

"Sve dok imate visokog predstavnika, čovjeka koji može nametati i donositi odluke umjesto službenih institucija i odlučuje, to nije suverena država, nego protektorat. Pozivam ga da nametne odluke da plaće i mirovine budu 1.000 eura i da on to isplati! Nemam ništa protiv", izjavio je Višković novinarima na Jahorini.

Višković je naveo da predstavnici institucija Republike Srpske razgovorima s veleposlanicima ili dužnosnicima koji dolaze u posjet uvijek kažu da će Srpska prihvatiti Schmidta ako u Vijeću sigurnosti UN-a dobije suglasnost da bude visoki predstavnik u BiH.

"Do tada, on je samo Christian Schmidt i želim mu dobro zdravlje i sreću, te da se fino provodi u BiH. Što se tiče Republike Srpske hvala talijanskoj Vladi, njenoj javnosti i politici koja je prepoznala što mi iz Srpske govorimo. Mi smo milijun puta ponovili da nemamo ništa protiv Christiana Schmidta, građanina Njemačke, niti osobno, poslovno ili na bilo kojem drugom planu", istaknuo je Višković.

Talijanska Ambasada u Sarajevu intervenirala je da spriječi Christiana Schmidta u donošenju odluke o financiranju izbora u BiH, piše bečki list "Standard".

List piše da "visokog predstavnika mnogi predstavnici EU vide kao konkurenciju, a mnoge snage unutar EU htjele bi da tu funkciju oslabe ili čak ukinu".

Dnevnik.ba

14. svibanj 2024 10:32