StoryEditor

Premijer Japana predložio je Trumpa za Nobelovu nagradu

Piše D  /  17.02.2019., 09:02h

Izvješće o tome, koje je objavljeno u japanskom tisku, uslijedilo je nakon što je u petak Trump ustvrdio da ga je Abe nominirao za Nobelovu nagradu za mir zbog pokretanja pregovora i smirivanja napetosti sa Sjevernom Korejom.
Japanski čelnik dao je Trumpu "najljepšu kopiju" nominacije, napisanu na pet stranica, kazao je Trump na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

Američka vlada pozvala je japanskog premijera na podnošenje nominacije za Nobelovu nagradu nakon što se Trump u lipnju prošle godine susreo na summitu sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom, što je bio prvi susret između sjevernokorejskog čelnika i sadašnjeg predsjednika SAD-a, naveo je japanski list pozivajući se na neimenovani izvor iz japanske vlade.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova u Tokiju kazao je da je ministarstvo svjesno Trumpove izjave, no da "bi se suzdržalo od komentara o interakciji između dvojice čelnika".

Na stranici Nobelove zaklade navodi se da nominaciju za Nobelovu nagradu može podnijeti bilo koja osoba koja udovoljava kriterije za nominaciju, što uključuje i postojeće čelnike država. Po pravilima zaklade imena i druge informacije oko neuspjelih nominacija ne smiju se otkrivati 50 godina. 

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 10:11