Article_Top_970x250

Premijer Armenije: "Boriti ćemo se do pobjede ili poraza"

"nema drugog rješenja"

Premijer Armenije: "Boriti ćemo se do pobjede ili poraza"

lis 22, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: DPA

Armenski premijer Nikol Pashinyan ocijenio je danas da nije moguće nikakvo “diplomatsko rješenje” u sukobu sa Azerbejdžanom oko Gorskog Karabaha i pozvao sugrađane da dobrovoljno idu na front.

“Moramo priznati da pitanje Karabaha, u ovom trenutku i još dugo vremena, ne može imati diplomatsko rješenje”, poručio je Pašinjan u video snimku na Facebooku.

On je pozvao narod da ide i bori se do “pobjede ili poraza”.

Prema premijerovim riječima, situacija na frontu je “prilično ozbiljna”. “Postoje pobjeda ili poraz, ništa drugo. Da bismo pobijedili, svi moramo formirati postrojbe dobrovoljaca”, rekao je on i ocijenio da Azerbejdžan koristi “posljednje resurse” u borbi.

Ministri vanjskih poslova Armenije i Azerbejdžana borave danas u posjeti Rusiji gdje će imati odvojene diplomatske konzultacije s Moskvom o sukobu u Gorskom Karabahu, nakon neuspjeha dva uzastopna primirja.

Rusija je uputila više puta poziv na prekid vatre od nastavka sukoba 27. rujna u Gorskom Karabahu, regiji sa većinskim armenskim stanovništvom koji je proglasila neovisnost od Azerbejdžana.

Ocjenjujući nastavak sukoba “neprihvatljivim”, šef ruske diplomacije Sergej Lavrov je u ponedjeljak izjavio da Rusija, Azerbejdžan i Armenija rade na “predstojećem” uspostavljanju mehanizma kontrole prekida vatre.

Ranije su najavljeni za petak u Washingtonu odvojeni sastanci šefova diplomacije Armenije i Azerbejdžana s američkim kolegom Mikeom Pompeom.

Rusija, SAD i Francuska su posrednici za sukob u Karabahu u okviru Grupe Minsk pod okriljem OSSE-a.

Prema djelomičnim izvještajima, u novim sukobima je poginulo više od 800 osoba, uključujući 100 civila. Međutim, obje strane tvrde da su ubile tisuće neprijatelja, prenosi Beta.

Dnevnik.ba