StoryEditor
iz bijeljine u München

"Prelomila sam da odem iz BiH kad sam shvatila da u lisnici imam još 50 KM"

Piše desk  /  15.04.2022., 12:03h
Daliborka Gajić, po zanimanju diplomirana inženjerka poslovne informatike, a radila je i u medijima u BiH, s obitelji, dvije djevojčice i suprugom, adresu u BiH zamijenila je adresom u Njemačkoj, u Münchenu. Kaže, bilo je teško prvih mjeseci, ali druge vrijednosti su prevagnule da odu, ali i da ostanu u "tuđoj" zemlji.

Prije šest godina Daliborka Gajić i njen suprug su shvatili da im je u jednom trenutku u lisnici ostalo 50 KM, a ostao je još jedan mjesec da se preživi.

“Radili smo oboje, imali smo kredit za stan, kredit za auto i dvoje male djece. Ni stan, ni auto nisu bili nešto preogromni, nekih 50-ak kvadrata, auto solidan. Shvatili smo 30. prosinca da nam je ostalo nekih 50 KM za siječanj. Tada nam je mlađa kćerka bila beba. I mi smo shvatili da u takvom svijetu ne možemo opstati. Prvi razlog je bio financijski, ali i taj pritisak da nećemo moći platiti račune da preživimo, bez obzira na to  što smo oboje zaposleni i radimo u solidnim tvrtkama. I onda smo počeli birati u kojoj zemlji želimo živjeti, a da to nije BiH“, priča Gajić za N1  i osvrće se na period kad su tek stigli u Njemačku.

Prvih mjesec dana bilo joj je jako teško, ali ima to veze s ustaljenim shemama koje su imali u Bijeljini.

“U Münchenu je sasvim nešto drugo. Njemačka ima sustav gdje su ljudi navikli da se pridržavaju određenih normi i zakona. Traži puno, ali i nudi dosta. Možemo se prilagoditi i to je ono što mi se dopada. Njemačka kao društvo pokušava uspostaviti određeni balans između kapitalizma i socijalnog davanja. Možete računati na to – koliko uložite da će vam i država pružiti mogućnosti da se osposobite u pravcima u kojima želite i u kojima možete”, ističe.

N1 je objavio opširniji prilog o iseljenicima iz BiH koji možete pogledati ovdje.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 20:54