Article_Top_970x250

PREKRAJANJE POVIJESTI Napadi na Milanovića zbog odlikovanja HVO-u: "Bošnjaci su žrtva agresije Republike Hrvatske"

Bošnjačka udruga iz kanade u otvorenom pismu

PREKRAJANJE POVIJESTI Napadi na Milanovića zbog odlikovanja HVO-u: "Bošnjaci su žrtva agresije Republike Hrvatske"

kol 03, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Bošnjačka udruga iz Kanade koja sebe naziva Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) uputila je otvoreno pismo predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću u kojem reagira na odluku predsjednika Hrvatske o odlikovanju 4 gardijske brigade i Specijalne policije Herceg -Bosne te traži da Milanović oduzme odlikovanja osuđenim ratnim zločincima.

Iz IGK-a podsjećaju Milanovića na pravosnažne presude internacionalnih i nacionalnih sudova kojima je dokazana agresija Republike Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu.

Presuda suda Ujedinjenih nacija, ističu, predstavlja snažnu osudu zločina počinjenih protiv Bošnjaka Hercegovine i srednje Bosne i konačnu potvrdu karaktera rata u Bosni i Hercegovini - agresija.

Tom presudom svjetskog suda potvrđeno je da je država Bosna i Hercegovina bila žrtva agresije, da je djelovanje paradržavne tvorevine predstavljalo pobunu protiv legalnih i legitimnih organa Republike BiH, te da su u ostvarivanju takvih ciljeva počinjeni brojni i gnusni zločini protiv civilnog stanovništva, mahom Bošnjaka.

Sud Ujedinjenih nacija je sudski verificirao da su Bošnjaci bili žrtva agresije Republike Hrvatske.

- Predsjedniče Milanoviću, vaše odlikovanje pobjeglih ratnih zločinaca je anticivilizacijski čin koji prije svega nanosi veliku štetu međunarodnom ugledu Republike Hrvatske - stoji u pismu IGK-a, prenosi Fena.

Dodaju da odlikovanje generala Zlatana Mije Jelića koji je u bijegu pred organima gonjenja Bosne i Hercegovine predstavlja ne samo uvredu i ponižavanje žrtava, već i poniženje istine i pravde, međunarodnih sudova i države Bosne i Hercegovine.

Taj necivilizacijski čin, ističe IGK, protivan je europskim vrijednostima i negativno utiče na odnose Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Iz ove bošnjačke udruge pozivaju kako kažu bosanske Hrvate i Hrvate u Hrvatskoj da izraze žaljenje i distanciraju se od vašeg anticivilizacijskog čina i tako se distanciraju od zločinačke paradržavne tvorevine 'herceg bosne' i ideje Velike Hrvatske i na taj način daju doprinos izgradnje bolje zajedničke budućnosti slobodne, demokratske, nezavisne, suverene države Bosne i Hercegovine i njene dobrosusjedske suradnje s Hrvatskom.

Dnevnik.ba