StoryEditor
11 od 13 zahtjeva

Prekinut štrajk rudara, ugljen će biti skuplji 20 posto

Piše hina  /  01.12.2021., 17:14h
Sindikati rudara i Elektroprivrede BiH sa sjedištem u Sarajevu postigli su u srijedu sporazum kojim je prekinut višednevni štrajk u rudnicima, kojima će se ugljen ubuduće plaćati 20 posto više kako bi se pomoglo sanirati njihova golema dugovanja

Danima je u sedam rudnika bila prekinuta proizvodnja, što je prijetio posve poremetiti opskrbu električnom energijom u dijelu BiH kojega opskrbljuje elektroprivredna kompanija sa sjedištem u Sarajevu.

Vlada i šefovi Elektroprivrede pristali ispuniti 11 od 13 zahtjeva sindikata

Vlada entiteta Federacije BiH i vodstvo Elektroprivrede BiH pristali su ispuniti 11 od 13 zahtjeva sindikata rudara, a odnose se na poskupljenje ugljena za 20 posto, povećanja plaća, ali i restrukturiranja rudnika.

"To je u ovom trenutku nešto što su sindikat radnika rudnika i radnici zajedno ponudili u borbi za radnička prava", rekao je predstavnik sindikata rudara u Federaciji BiH Sinan Husić.

Direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija izjavio da kompanija neće povećati cijenu električne energije za kućanstva u sljedećoj godini unatoč tome što će plaćati skuplji ugljen za svoje termoelektrane. Dodao je kako ne može jamčiti da cijena električne energije neće poskupjeti nakon 2022. godine.

Ranije su iz EP BiH sa sjedištem u Sarajevu najavili kako će biti viša cijena električne energije za gospodarstvo.

Rudnici u BiH, od kojih je većina u vlasništvu države, najveći su dužnici u državi. Samo za doprinose za mirovinsko, zdravstveno i druge obveze sedam rudnika u Federaciji BiH duguju 480 milijuna eura.

Dnevnik.ba

24. svibanj 2022 20:38