StoryEditor
ispraćaj elizabete ii.

Pregršt političara i monarha dolazi na sprovod kraljice, samo rijetki nisu pozvani. Evo tko ne dolazi...

Piše FENA  /  16.09.2022., 10:13h

Očekuje se da će stotine kraljevskih članova i čelnika država svijeta prisustvovati sprovodu kraljice Elizabete II u Londonu u ponedjeljak, 19. rujna, na jednom od najvećih diplomatskih okupljanja u posljednjih nekoliko desetljeća.

Westminsterska opatija ima mjesta za oko 2.000 ljudi, pa su navodno samo šefovi država i jedan ili dva uzvanika pozvani na prvi britanski državni sprovod u posljednjih šest desetljeća.

Mnoštvo kraljevskih obitelji iz Europe i šire potvrdilo je prisustvo na sprovodu jedne od najdugovječnijih vladarki na svijetu.

Doći će japanski car Naruhito i carica Masako, u svom prvom prekooceanskom putovanju otkako su preuzeli prijestolje 2019. godine. To također označava odstupanje od japanske tradicije prema kojoj car rijetko prisustvuje sahranama.

Europske kraljevske obitelji blisko su povezane pa neće biti iznenađenje vidjeti nekoliko monarha s kontinenta u zajednici, piše AFP.

Nizozemski kralj Willem-Alexander, kraljica Maxima i prijestolonasljednica Beatrix, belgijski kralj Philippe, norveški kralj Harald V. i monaški princ Albert II.

Dolazi i danska kraljica Margrethe, koja je nakon smrti svoje sestrične u trećem koljenu, kraljice Elizabete, odustala od niza događaja kojima je obilježila svoj 50. jubilej.

Španjolski kralj Felipe VI također će biti tamo kao i njegov otac, bivši kralj Juan Carlos I, koji je osramoćeno abdicirao 2014. godine i sada živi u samonametnutom egzilu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden i njegova supruga Jill Biden predvode popis diplomatskih gostiju, nakon što je Bijela kuća potvrdila da će doći na sprovod.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron također će prisustvovati sprovodu kako bi pokazao "neraskidivu" vezu s Velikom Britanijom i odao počast "vječnoj kraljici". Dolaze i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i Brazila Jair Bolsonaro.

Iako je Britanija izašla iz Europske unije na kraljičinom sprovodu bit će i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Među ostalim čelnicima država na sprovodu će biti predsjednici Italije Sergio Mattarella, Njemačke Frank-Walter Steinmeier, Izraela Isaac Herzog i Koreje Yoon Suk-yeol.

U simboličnom potezu odavanja počasti kraljici čiji je državni posjet 2011. godine pomogao u rješenju desetljeća napetosti, irski premijer Micheal Martin također će prisustvovati.

Doći će brojni čelnici iz zemalja koje su Elizabetu II- još uvijek smatrale svojim monarhom te iz članica 56-članog Commonwealtha.

Prisustvo kanadskog premijera Justina Trudeaua, australskog premijera Anthonyja Albanesea i premijerke Novog Zelanda Jacinde Ardern, čije nacije imaju britanskog suverena kao šefa države, također je najavljeno.

Iz Commonwealtha uglavnom bivših britanskih kolonija doći će čelnici uključujući južnoafričkog predsjednika Cyrila Ramaphosu, premijera Bangladeša Sheikh Hasina, predsjednika Šri Lanke Ranila Wickremesinghea i fidžijskog premijera Franka Bainimaramu.

Rusija i Bjelorusija su među malom grupom zemalja koje će biti isključene s kraljičinog sprovoda nakon invazije Moskve na Ukrajinu, rekao je izvor iz britanske vlade.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je pod zabranom putovanja u Ujedinjeno Kraljevstvo zbog sankcija, već je rekao da neće prisustvovati.

Mjanmar koji je pod vojnom upravom, a koji je bivša britanska kolonija, kao i Sjeverna Koreja također nisu pozvani, rekao je britanski izvor koji je želio ostati anoniman.

Dnevnik.ba

14. svibanj 2024 00:47