StoryEditor

Predstavnik pape Franje u BiH podržava kardinala Vinka Puljića

Piše D  /  15.05.2020., 12:05h

Budući da se Apostolska nuncijatura u Sarajevu nije oglašavala u vezi s događajima oko najave da će u subotu, 16. svibnja, u sarajevskoj prvostolnici misu za žrtve Bleiburške tragedije predslaviti vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić, pitali smo Papina predstavnika u BiH, nadbiskupa Luigija Pezzuta, koje je stav Veleposlanstva Svete Stolice o tome jesu li opravdani prigovori onih koji se protive održavanju mise te bi li istu kardinal trebao otkazati, stoji u izjavi za Katolički tjednik. 

U kratkom odgovoru koji smo dobili, a potpisuje ga mons. Pezzuto, navodi se kako Apostolska nuncijatura "u potpunosti podržava priopćenje Biskupske konferencije BiH od 13. svibnja 2020."

Podsjećamo, papa Franjo je za vrijeme svoga pastirskog pohoda glavnom gradu BiH, 6. lipnja 2015., u govoru članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, rekao kako Sarajevo i BiH imaju "posebno značenje za Europu i čitav svijet" te je istaknuo kako glavni grad BiH s pravom nosi epitet "europskog Jeruzalema" i "zapravo predstavlja jedno veliko raskrižje kultura, naroda i vjera; takva uloga zahtijeva da se uvijek iznova grade novi mostovi te da se postojeći istovremeno obnavljaju i čuvaju, kako bi se osigurali učinkoviti, sigurni i civilizirani odnosi".

Osuda svih zločina, bilo tko da ih je počinio, molitva za spas duša nevinih i oprost, predstavljaju temelj tih civiliziranih odnosa.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 00:08