StoryEditor
parlament BiH

Predstavnici DF-a: Schmidt se treba uozbiljiti, ponaša se kao da je BiH kolonija

Piše desk  /  12.04.2022., 14:56h
Na press konferenciji održanoj danas u Parlamentu BiH, a koju su organizirali predstavnici Kluba zastupnika Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH govorilo se o prijedlozima amandmana na Ustav BiH predloženih u cilju zaštite vlasništva države.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Zlatan Begić (DF) smatra kako je vrijeme da se počne uređivati politički i pravni sustav te kako se predloženim amandmanima ništa ne mijenja već se u ustav unosi nešto što se temelji na pravu i što faktički već postoji.

"Što je sustav više uređen, to se ostavlja manje prostora za politikantstvo i pitanja koja nemaju puno veze sa životom građana, s njihovim realnim potrebama, a to je ono s čime se mi zapravo trebamo baviti i namjera nam je da se sustav uredi", izjavio je Begić, prenosi Klix.

Kazao je kako amandmanima traže da ono što je u skladu s pravom, Daytonskim mirovnim sporazumom i državnim kontinuitetom BiH, Ustavom BiH, sukcesijom bivše SFRJ upiše u ustavni akt.

Nakon tog prijedloga cilj je da se donosu zakoni kojim će se urediti pravo upotrebe i način upotrebe državne imovine.

"Dakle, imovina BiH koja je imovina svih njenih građana i da se tako sustav uredi i da se dokine prostor koji čini mi se nekada se namjerno ostavlja za te neke političke igre zaluđivanja i zbunjivanja širokih narodnih masa u BiH", istakao je Begić.

Smatra da su prijedlogom amandmana na Ustav učinili prvi korak i pružili ruku te da se srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i visoki predstavnik u našoj zemlji Christian Schmit ponašaju kao da je BiH kolonija.

"Jesmo li sad kolonija Njemačke, EU ili Srbije, više ne znam ni ja. Mislim da se i gospodin Schmit treba uozbiljiti, njegova uloga i ovlaštenja su potpuno jasna. Oni uporno pokušavaju svoje pravne obveze pretočiti u obveze političke naravi. To nas je dovelo do pravnog kaosa. Kada kreirate pravni kaos onda neko treba ići u zatvor zbog tog kaosa", kazao je u obraćanju novinarima Begić.

Dženan Đonlagić iz Kluba poslanika DF govorio je o već postojećim presudama Ustavnog suda BiH kada je riječ o državnoj imovini kao i o opasnostima donošenja entitetskog zakona o raspolaganju imovinom države.

"Po Ustavu BiH i odlukama Ustavnog suda i ranije visokih predstavnika, pitanje koje je u isključivoj nadležnosti BiH i što je dio suvereniteta BiH kroz Dayton ne može se dati tako da se samo izvrši pretvorba javnih dobara i da potencijalno netko kroz zemljišnoknjižne izvatke BiH dođe do vlasništva tih javnih dobara koje se nalaze na području entiteta RS-a", kazao je Đonlagić.

Mišljenja je da je to najveća opasnost ovog zakona i nada se da visoki predstavnik ne želi svoje djelovanje pretvoriti u ceremonijalnu ulogu.

Zastupnici Kluba poslanika DF-a naveli su kako su iskoristili svoje institucionalno pravo koje je u ovom slučaju jedini pravni mehanizam koji imaju.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 01:26