StoryEditor
kultura

Predstavljeno novo izdanje ‘Viteškog ljetopisa‘

Piše D  /  15.09.2023., 18:01h

Na svečanoj promociji u Vitezu u četvrtak je predstavljeno novo izdanje "Viteškog ljetopisa", knjige koja na svojih dvije stotine stranica donosi priču o jednoj kalendarskoj godini u Vitezu, koju je ispisalo više od tri stotine likova iz Ljetopisa.

Promocija ovoga djela, koje je objavljeno u nakladi Udruge „Volim Vitez“, počela je recitacijom stihova fra Ladislava Fišića „Od groba do groba“, u izvedbi Vatroslava Matića, a zaključena je skladbom „To je tvoja zemlja“ u izvedbi Ive Jandrića, koji je svojim glazbenim izričajem obilježio jednu povijesnu epohu u Lašvanskoj dolini, priopćili su organizatori.

"Kroz ustrajan i objektivan rad tijekom više mjeseci intencija nam je bila očuvati trajni spomen na jedno povijesno razdoblje u itekako dinamičnom prostoru općine Vitez. Ovo djelo, dokumentirano s 250 fotografija, svjedočit će ovim i budućim generacijama o Vitezu i njegovim ljudima, i to na objektivan i vjerodostojan način", kazao je glavni urednik „Viteškog ljetopisa“ Jakov Križanović.

Naglasio je ulogu niza suradnika na ovome projektu, koji po prvi put donosi i rijetko viđene fotografije iz povijesti Viteza, a najavio je i promociju „Ljetopisa“ za Vitežane u dijaspori.

Dodao je kako „Ljetopis“ ima osobitu vrijednost jer je priređen uz potporu Vlade Republike Hrvatske koja, kako je dodao, u Lašvanskoj dolini podržava ovaj i niz drugih važnih projekata.

Okupljenima se obratio i Dalibor Bišćan, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice s kojom Vitežani, nakladnici „Ljetopisa“, razvijaju partnerske odnose provodeći projekte prekogranične suradnje.

Bišćan je naglasio važnost suradnje mladih i novih generacija koje, koristeći europske fondove, mogu unijeti dodatne vrijednosti u sredinama gdje djeluju.

„Republika Hrvatska i naše jedinice lokalne samouprave stoje vam na raspolaganju, naša iskustva u integracijskim procesima mogu biti veliko iskustvo za sve u BiH prilikom aktivnosti koje se provode na integracijskim procesima“, rekao je Bišćan.

Također, pohvalio je aktivnosti Udruge „Volim Vitez“ i portala Viteski.ba uz ideju kako će suradnjom niz projekata provedenih u Vitezu imati prigodu implementirati u Hrvatskoj Kostajnici, gdje su Vitežani, kako je naveo Bišćan, uvijek dobrodošli.

U drugom dijelu promocije prikazan je film „Putovanje kroz Ljetopis“, kao podsjetnik na ono što je obilježilo jednu godinu u Vitezu.

Svečanoj promociji nazočili su brojni uglednici iz javnoga života, predstavnici vjerskih, državnih, kulturnih, sportskih te gospodarskih struktura javnoga života iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske među, kojima su bili izaslanica u Domu naroda PS BiH Marina Pendeš, načelnik Općine Vitez Boris Marjanović, član Uprave franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Drago Pranješ, gvardijan samostana svetog Franje u Gučoj Gori fra Davor Petrović, konzul Republike Hrvatske u BiH Pero Bilušić, predsjednica Udruge poslodavaca općine Vitez Katarina Kafadar i dopredsjednik Središnje uprave HKD Napredak Josip Križanović, priopćeno je iz Udruge „Volim Vitez“.

Dnevnik.ba

13. svibanj 2024 10:21