StoryEditor
HNK MOSTAR

Predstavljena knjiga Miroslava Palamete koja daje novi pogled na književnika Andriju Kačića Miošića

Piše desk  /  03.02.2022., 13:03h
Knjiga “Literarni izvori i pjesnička radionica u razgovoru ugodnom”, autora Miroslava Palamete, u izdanju Književnog kruga iz Splita HNK Zagreb (2021.) predstavljena je u srijedu navečer u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru.

Predstavljanje knjige organizirali su Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru i HKD “Napredak” Glavna podružnica Mostar, suizdavač ove knjige.

– Knjiga je svakako novi pogled na književnika Andriju Kačića Miošića – kazao je filolog i profesor Marko Dragić, jedan od predstavljača. Prvi put u toj knjizi utvrđeni su izvori koje je Kačić koristio kao građu za svoje proze i deseteračke pjesme Kačićeva pjesnička radionica i literarni izvori u Razgovoru ugodnom zaokuplja se utvrđivanjem uglavnom knjiških izvora, najčešće povijesne provenijencije, iz kojih je Kačić uzimao građu za prozne i versificirane cjeline i postupcima preoblikovanja te građe u vlastite uratke. Kritičkim preispitivanjem već postojećih radova na tu temu, tragom pjesnikovih nepotpunih i ponekad netočnih napomena ili tek po rekonstruiranju tragova pojedinih tekstova u cjelinama iz Razgovora, uz koje nema nikakvih uputa, utvrđeni su i precizirani predlošci za više od šezdeset pjesama i isto toliko proznih cjelina. Također su utvrđeni u većini primjera postupci kojima se pri pisanju ta građa podčinjavala tijekom svih ciklusa u Razgovoru.

Na pitanje gospodina Ivana Vukoje, ravnatelja Kazališta, koji je modelirao taj susret, kako je knjiga nastala i što ona donosi novo, autor je pored ostalog kazao kako je proces pisanja trajao dugo, no da je to bilo zabavno istraživačko iskustvo, a onda kazao sljedeće:

U pjesnikovu zalaganju za „pisanu povijesnu istinu“, aktualizira izrijekom i nudi je „siromašnim težacima i pastirima“, onoj publici s kojom uglavnom prije toga nijedna hrvatska knjiga nije računala, dade se iščitavati kao racionalistička nijansa njegova prosvjetiteljskog djelovanja i kao najava nove književno-nacionalne svijesti.

-Tako se Razgovor ugodni pojavio se sredinom XVIII. st. kao književni iskaz epsko-junačkog senzibiliteta koji se bio uobličio od Kandijkog, preko Bečkog do Malog rata na širem području od hrvatskih tada oslobođenih i neoslobođenih krajeva. Ta stvarna podloga, prizivajući svojim zanosom povijesni panoptikum slavne i ratničke prošlosti, mitskom je snagom jamčila prijemčivost djela i njegov uspjeh s neslućenim kvalitetnim posljedicama. Ponovo oživljeno autentično vrijeme u kome ratničko junaštvo briše razlike između ratara, pastira i knezova, uzdižući ih jednako u slavi, Kačić je intenzivirao u prostornim i povijesnim koordinatama posežući za hrvatskom, latinskom i talijanskom pisanom riječju poznatih i nepoznatih historika. Na poetskim obrascima, bliskim usmenoj deseteračkoj pjesmi, njegovo uvažavanje pisane povijesti kao „pouzdane istine“, naglašavalo je poravnavanje i usklađivanje usmenosti i pisanosti, najavilo novi čitalački mentalitet i novu, široku recepciju, dotad najobuhvatniju u povijesti hrvatske književne kulture. Upravo bi se u sklopu tih okolnosti mogle nazirati najvažnije odrednice Kačićeva doprinosa koji se također dade povezivati s prosvjetiteljstvom njegova vremena i najavom hrvatskog narodnog preporoda istodobno

– Pored toga što je profesor Palameta cijenjeni ugledni profesor, on je također i predsjednik Upravnog vijeća naše kuće zbog čega mu i na ovaj način želimo odati priznanje i zahvalu za sve što je uradio za nas – istaknuo je Ivan Vukoja, ravnatelj HNK Mostar.

Dopredsjednik HKD Napredak Miroslav Landeka i predsjednik Napretkova povjerenstva za kulturu,izdavaštvo i medije kazao kako su sa zadovoljstvom kao suizdavač podržali tiskanje ove knjigu, navodeći kako je nakladništvo, uz stipendiranje, jedna od temeljnih odrednica u radu i poslanju Napretka. Ovaj, kao i svi događaji kojima je ove godine Napredak organizator ili suorganizator, kada Napredak obilježava 120 godina postojanja, održavaju se pod motom 120 godina u službi čovjeka.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 18:14