StoryEditor

Predstavljena knjiga "Jasenovac i poslijeratni jasenovački logori…"

Piše D  /  19.05.2021., 12:05h

Kako je kazano tijekom predstavljanja, dokumenti na kojima se temelji ova knjiga rezultati su dugogodišnjeg istraživanja suvremene hrvatske povijesti započetog 2006. u sklopu samostalno istraživačkog projekta "Hrvatska povijest 1941. do 1948." u realizaciji istraživača mr.sc Blanke Matković i Stipe Pilića, profesora povijesti koji su 2008. osnovali Hrvatsku družbu povjesničara "Dr. Rudolf Horvat".

Tijekom tog razdoblja prikupljen je veliki broj arhivskih dokumenata te prevedeno nekoliko tisuća fondova i zbirki u arhivima i muzejima u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Zasebni dijelovi istraživanja čine traganje i prikupljanje podataka o ratnim i poratnim žrtvama te zločinima počinjenim nad hrvatskim stanovništvom tijekom Drugog svjetskog rata i povraća.

U svom izlaganju, Blanka Matković kazala je kako je Hrvatska družba povjesničara "Dr. Rudolf Horvat" posebno posvećena istraživanju onih zemljopisnih područja na kojima su zabilježeni masovni zločini i teška kršenja ljudskih prava.

- Među ovim temama svakako se ističe mjesto Jasenovac, odnosno logori koji su ondje postojali u razdoblju od 1941. do najmanje 1948. a koji su tema svakodnevni prijepora u medijskom prostoru i političkoj areni - kazala je Matković.

Po njezinim riječima, vremenski ova knjiga stavlja naglasak na razdoblje od 2. svibnja 1945. kada su Jasenovac i Jasenovačka Posavinu zauzele postrojbe Jugoslavenske armije do otprilike 1964. godine, iako se, kaže, dotiče i novijih događaja.

Jedan od autora knjige Stipo Pilić ustvrdio je kako se Hrvatska družba povjesničara "Dr.Rudolf Horvat" u svom radu zalaže za što potpunije i točnije iznošenje svih činjenica o logoru Jasenovac u Drugom svjetskom ratu i poraću.

- Logor Jasenovac bio je tijekom Drugog svjetskog rata sabirni i radni logor te tranzitni logor iz kojeg su se logoraši slali u logore 3. Reicha. (…) Službene brojke, osobito one koje nameće JUSP Jasenovac, uspješno demantiraju arhivski dokumenti, iskazi svjedoka i arheološko antropološka istraživanja - istakao je Pilić.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 04:54