Article_Top_970x250

Predstavljena jedinica žandarmerije MUP-a RS

banjaluka

Predstavljena jedinica žandarmerije MUP-a RS

ruj 24, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: BHRT

Svečano postrojavanje Jedinice žandarmerije upriličeno je danas u Centru za obuku u Zalužanima, kod Banjaluke, čime je i službeno predstavljena nova organizacijska jedinica Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Republike Srpske, javlja BHRT.

Formiranje Žandarmerije uslijedilo je u okviru reorganizacije interventnih snaga MUP-a radi bržeg i efikasnijeg odgovora na sigurnosne izazove s kojima se suočava RS, uključujući i veliki broj ilegalnih migranata, navedeno je u obrazloženju.

Jedinica je formirana reorganizacijom interventnih snaga, odnosno Jedinice za podršku MUP-a RS, tako da je današnje svečano postrojavanje ujedno i službena promocija nove organiizacijske jedinice u okviru entitetskog MUP-a.

Proces formiranja Jedinice žandarmerije od same najave bio je fokusu domaće javnosti, ali i stranih veleposlanstava i Ureda visokog predstavnika, budući da je prvobitna namjera bila osnivanje pričuvnog sastava policije. Takva ideja naišla je na oštre kritike, kako međunarodne zajednice u BiH, tako i dužnosnika iz  Federacije BiH koji su, kao odgovor na namjere iz Republike Srpske, najavili osnivanje pričuvnog sastava Federalnog MUP-a. No, i jedni i drugi su od toga odustali.

Iz prijedloga Zakona o policiji i unutarnjim poslovima brisani su članovi koji se odnose na pročuvni sastav, ali je ubrzo najavljeno osnivanje žandarmerije i to po uzoru na zemlje okruženja i šire.

Dnevnik.ba