StoryEditor
ODŽAK

Predstavljen projekt „Prevencija somatskih oboljenja za osobe s duševnim poteškoćama“

Piše Matias Zečević  /  29.09.2022., 15:06h

Uspješno je ostvaren cilj projekta jer je povećan nadzor nad somatskim zdravljem što je podrazumijevalo obavljanje niza sistematskih pregleda.

Udruga oboljelih od mentalne bolesti i članova njihove obitelji „Neuron“ iz Odžaka, danas je predstavila uspješno provođenje projekta prevencija somatskih oboljenja za osobe s duševnim poteškoćama.

„ Projekt je podržan od projekta mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini, koji podržava Vlada Švicarske, implementira Institut za populaciju i razvoj u suradnji s Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske.“, kaže Ana Majić, koordinatorica projekta.

Uspješno je ostvaren cilj projekta jer je povećan nadzor nad somatskim zdravljem što je podrazumijevalo obavljanje niza sistematskih pregleda.

„Ovaj projekt privodimo kraju. On je zamišljen kao niz aktivnosti timova obiteljske medicine i korisnika usluga u mentalnom zdravlju kao i njihovih obitelji u detekciji somatskih oboljenja i komorbiditeta kod osoba s mentalnim poremećajima. Održan je niz edukativnih radionica, a glavni cilj je poboljšanje pristupa i kvalitete usluga za zaštitu općeg zdravlja osoba s mentalnim poteškoćama. Sam projekt je trajao 10 mjeseci.“, kazala je medicinska sestra Ana Majić.

Ana Majić dodaje kako su korisnici završili i trening govorništva iz iskustva bolesti, te nam je jedna članica ove Udruge ispričala svoju cijelu životnu priču, no ona želi ostati anonimna.

U nastavku donosimo priču:

„Ja sam N.N. iz Odžaka. Članica sam Udruge Neuron već 6 godina. Bolujem od teške depresije, anksioznosti i paničnih napada. Potječem iz siromašne višečlane obitelji. Imala sam jako teško djetinjstvo zbog oca koji je bio alkoholičar, koji nas je provocirao i tukao. To me dovelo u stanje u kojem sam počela da gubim volju za životom. Bila sam ostavljena od društva i prijatelja. Pokušala sam izvršiti suicid, ali nešto me spasilo. Potražila sam pomoć u centru za mentalno zdravlje te sam bila smještena na psihijatriju u Tuzlu, gdje sam boravila skoro mjesec dana. Stanje mi se tada malo popravilo. U međuvremenu umrla mi je majka i ja sam ponovno počela tonuti na dno, jer sam ostala s ocem koji je sve više bio agresivan prema meni. Ja sam ponovno pokušala učiniti suicid jer nisam mogla više trpjeti i nisam vidjela izlaz i te situacije. Nekako sam pronašla prijatelje, to su prijatelji ovdje u Udruzi, s kojim se družim i volim se družiti i imam podršku od njih. Stari prijatelji su me ostavili zbog moga stanja jer smatraju da sam luda, da nema smisla da živim i da ne pripadam ovom svijetu. Sad sam dobro, koristim terapiju, dolazim u Udrugu. Ne mogu reći dam sam ozdravila od te bolesti, ali kakva sam bila sad sam dobro. Volim se družiti, volim raditi ručne radove, volim plesti korpice od papira jer me to jako smiruje. Volim plesati, pjevati i ići na izlete. Našla sam smisao života. Nije tako sve crno u životu. Potražila sam pomoć, što preporučujem svima koji imaju psihičkih problema, jer mi sami to ne možemo riješiti.“, ispričala je naša sugovornica.

Nermina Džananović također nam je ispričala svoju borbu kroz probleme s mentalnim zdravljem.

„Stigmu sam doživjela prvi put u srednjoj školi od svojih vršnjaka, koji su mi se smijali, izrugivali i davali razne nadimke jer nosim naočale. To mi je jako teško padalo. Svaki dan bih kući išla uplakana iz škole. Sada sam dobro, koristim terapiju i dolazim u Udrugu. Izbjegavam mjesta gdje se ne osjećam ugodno.“, rekla je Nermina.

Predsjednica Udruge „Neuron“, Azra Salkanović zahvalila se na kocu svima koji su sudjelovali i podržali projekt.

„Hvala svim korisnicima Udruge, svim doktorima i stručnom osoblju. Hvala i našim sugrađanima koji se odazivaju da nam ustupe svoje usluge, da se druže s nama i izlaze nam u susret. Nadam se i ubuduće suradnji.“, zaključila je Azra.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 23:50