StoryEditor

Predstavljen program “Dana europskog naslijeđa zapadne Hercegovine”

Piše D  /  17.09.2019., 10:09h

Nazočnima su se obratili ministrica kulture i sporta FBiH, Zora Dujmović, gradonačelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić, gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, načelnici Općina Grude i Posušje, Ljubo Grizelj i Branko Bago.

Ministrica Zora Dujmović istaknula je kako do sada nijedna općina u ŽZH nije bila obuhvaćena ovom manifestacijom.

Ovom manifestacijom promovirat ćemo sve vrijednosti kojima raspolažu ove općine i gradovi. Pokušat ćemo kroz izlaganja, okrugle stolove iznaći moguća rješenja kako bi se sva nematerijalna baština štitila od zaborava, kazala je ministrica Dujmović, prenosi Jabuka.tv.

Vrlo je važno istaknuti da su mlađe generacije, odnosno učenici osnovnih i srednjih škola, dostavile svoje radove. Ljudi iz ministarstva će izvršiti odabir i ti radovi će biti izloženi na manifestaciji, dodala je ministrica pozivajući sve da sudjeluju u promidžbi ovoga kraja BiH.

Posuški načelnik Branko Bago pozdravio je aktivnost koju će provoditi u suradnji sa županijskim i federalnim ministarstvom, te čelnicima gradova i općina u ŽZH.

Naše naslijeđe svjedoči o neraskidivoj, jasnoj povijesnoj i kulturološkoj povezanosti s ostalim narodima i regijama Europe i opravdano smo dio ovog velikog projekta koji prelazi državne i nacionalne granice. Posebno me raduje što je projekt usmjeren najmlađoj populaciji, tj. našim učenicima koji već imaju razvijen osjećaj pripadnosti svojim korijenima, istaknuo je Bago.

I općina Grude sudjeluje u ovoj manifestaciji. Načelnik općine Grude Ljubo Grizelj je istaknuo kako će ova općina kroz dva dana pokušati predstaviti ono što je dobila u naslijeđe od svojih predaka.

Pokušat ćemo predstaviti arheološko nalazište Ravlića špilja. Velike smo napore uložili u prekogranične projekte da zaštitimo ovo područje. Vidjet ćete da smo ovo napravili kvalitetno. Artefakte koji su ranije pronađeni vidjet ćete u jednoj franjevačkoj vitrini, kazao je Grizelj dodajući kako će biti nevjerojatno vidjeti nešto što je staro sedam tisuća godina.

Od nematerijalne baštine opredijelili smo se za gangu. Predstavit ćemo je i na okruglom stolu drugoga dana manifestacije, istaknuo je Grizelj.

Gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević pohvalio je napore ministrice Dujmović na dosadašnjoj podršci promidžbe kulturnog naslijeđa zapadne Hercegovine.

Tijekom ova dva dana nećemo moći predstaviti puno toga. No siguran sam da će lijepa slika Širokog Brijeg otići u svijet. Bit će to jedna dobra priča od srednjeg vijeka pa na ovamo. Nažalost, dogodila se devastacija određenih spomenika. Nešto se uspjelo i zaštititi, primjerice naša bazilika u Mokrom. U zadnje vrijeme i naše institucije županijske, ali i gradske i općinske se trude da uistinu to zaštitimo, naglasio je Kraljević.

Nevenko Barbarić, gradonačelnik Ljubuškog, podsjetio je nazočne kako je Ljubuški nedavno stekao status grada temeljem bogate kulturno-povijesne baštine od interesa za širu zajednicu.

Ljubuški je kraj svetoga Ante kojemu se vjernici već više stoljeća utječu. Tu je samostan koji u svom sastavu ima najvrjedniju kulturnu ostavštinu – najstariji muzej u BiH, Humačku ploču, tematsku galeriju “Majka”, kazao je gradonačelnik Barbarić.

Manifestacija “Dani europskog naslijeđa zapadne Hercegovine” bit će organizirana u Ljubuškom, Širokom Brijegu, Posušju i Grudama, 2. i 3. listopada.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 17:02