StoryEditor

Predstavljen novi mode hrvatske jurišne puške za novu eru Hrvatske vojske

Piše D  /  03.06.2020., 04:06h

Ova višenamjenska strojnica u ruke Hrvatske vojske došla je još 2017. godine, ali novo ruho ovog primjera inovativnosti hrvatske vojne industrije simbolično je predstavljeno na Dan Hrvatske vojske.

Kao što je hrvatski vojnik brend u svijetu, tako je i VHS-2 svojevrsni nositelj kvalitete karlovačkog poslovnog diva. Stoga ne iznenađuje da je HS Produkt skloniji nadogradnji proizvoda koji ionako u svjetskoj obrambenoj industriji kotira kao vrhunski.

Naime, kako smo već pisali, puška VHS-2 ušla je u najuži izbor za ‘‘osnovnu opremu‘‘ francuskih vojnika, što najviše govori o ugledu koji ta puška uživa kod zemalja članica NATO-a. Naravno, ova vrhunska jurišna puška, ali i drugi proizvodi HS Produkta traženi su artikli u SAD-u, zemljama Europske unije, Indoneziji, Jordanu, Togu itd...

Stoga su oči mnogih na Dan Hrvatske vojske bile uperene u članove Počasno zaštitne-bojne koji su javnosti prvi pokazali kako novi model izgleda u rukama hrvatskih vojnika.

Zapovjednik Počasno zaštitne-bojne, brigadir Elvisa Burčula tom prilikom imao je same riječi hvale za nove puške, a otkrio je i neke tehničke karakteristike.

"Puška je napravljena od zaista kvalitetnog čelika i otpornih polimera, spremnik streljiva je od prozirnog polimera, tako da vojnik uvijek može vidjeti koliko komada streljiva ima. Inače, brzina paljbe je 750 metaka u minuti", rekao je tada Burčula.

Osim što su svi mogli posvjedočiti kako novi model savršeno ‘‘leži‘‘ na ramenima hrvatskih vojnika, pravi znalci mogli su primijetiti još poneki detalj.

Naime, puška je tzv. ‘‘bullpup‘‘ konstrukcije, što znači da su spremnik, zatvarač i otvor za izbacivanje čahura smješteni iza rukohvata, odnosno okidača, pa se na taj način smanjuje ukupna dužina puške a zadržava dužina cijevi, koja je veća od većine ostalih modernih pušaka standardne konfiguracije. Na taj način se dobiva manje i kompaktno oružje koje zahvaljujući dužini cijevi koja je optimalna za kalibar 5.56x45 pogodno kako za blisku borbu tako i za borbe na vecim udaljenostima, sto se pokazalo posebno dobro u realnim ratnim uvjetima u Iraku.

Međutim, ono što je pripadnicima HV-a, ali i drugim vojnicima sigurno najprivlačnije je modularna platforma koja omogućava cijeli spektar mogućnosti nadogradnje. Puška je napravljena po najvišim standardima NATO-a, a na nju se mogu staviti bacač granata, razne vrste optičkih i noćnih ciljnika, prigušivači, sklopive nožice, laserski obilježivač, baterijske svjetiljke, itd.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 01:45