Article_Top_970x250

Predstavljamo izračun mirovina po novom zakonu: Tko ima prosječnu plaću 850 KM, imat će mirovinu 560 KM

brojne reakcije na prijedlog zakona

Predstavljamo izračun mirovina po novom zakonu: Tko ima prosječnu plaću 850 KM, imat će mirovinu 560 KM

stu 19, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Novi zakon o mirovinsko-invalidskom osiguranju (MIO), koji će se pred federalnim parlamentarcima, i to u hitnoj proceduri, naći idućeg tjedna, a nakon što dva puta nije dobio zeleno svjetlo u Domu naroda, izazvao je brojne reakcije. 

Mišljenja o ovom zakonu su podijeljena. Dok umirovljenici inzistiraju na njegovom usvajanju, jer je jedino tako moguće povećanje njihovih primanja, neki od budućih umirovljenika se protive tome i upozoravaju kako bi njihove mirovine bile umanjene i do 30 posto, piše Dnevni avaz.

 

Brojni amandmani

Na zakon je Klub poslanika SBB-a u Zastupničkom domu PFBiH podnio amandman kojim se osigurava da ne dođe do umanjenja mirovina policijskim djelatnicima koji bi se umirovili po usvajanju ovog zakona. Nasir Beganović, šef Kluba zastupnika SBB-a, ponovio je da neće podržati hitnu proceduru zato što je neophodno obaviti kvalitetnu raspravu. Napomenuo je da je na ovaj zakon SDP najavio oko stotinu amandmana, a da primjedbe imaju i iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Inače, na ovom zakonu, koji nije mijenjan 18 godina, intenzivno se radilo dvije godine. Novine se odnose na uvođenje bodovne formule. Za svaku godinu staža s plaćenim doprinosom osiguranik stječe bodove proporcionalno uplaćenom: jedan bod ako je plaća bila ista kao i prosječna, dva boda ako je bila dvostruko viša od prosječne, 0,5 ako je bila pola prosječne.

U trenutku odlaska u mirovinu iznos se utvrđuje tako što se ukupan broj bodova ostvarenih u radnom vijeku množi s vrijednošću općeg boda. Najviši iznos mirovine propisan je indirektno kroz godišnji osobni koeficijent koji može iznositi najviše pet.

 

Mehanizam zaštite

- Prosječna plaća za godinu je jedan bod, a 40 godina je 40 bodova puta 14 KM, to je 560 KM. Dakle, toliki je iznos starosne mirovine s prosječnom plaćom - pojašnjavaju iz Zavoda.

Prosječna plaća u FBiH u rujnu je iznosila 850 KM. Osiguranici koji više izdvajaju imat će i više mirovine. Osim toga, predviđen je i mehanizam zaštite najugroženijih kategorija kroz tzv. najnižu mirovinu, i to u dosadašnjem iznosu, koji će i ubuduće biti usklađivan prema rastu potrošačkih cijena.

Zakon predviđa i povećanje mirovina. Tako će onima koji su umirovljeni do 31. srpnja 1998. godine biti povećan zakonski iznos mirovina  za deset posto, a onima koji su prava ostvarili od srpnja 1998. do 31. prosinca 2007. godine za pet posto. Osim toga, vrijednost općeg boda bit će usklađivana prema postotku rasta prosječne bruto plaće u FBiH u prethodnoj godini.

 

Niža primanja ako neko ne želi raditi do 65.

- U odnosu na nedostajuće godine života mirovina će se smanjivati. Recimo, ako bi neko u normalnim okolnostima dobio mirovinu od 560 KM, a ne želi čekati da navrši 65 godina i pritom ima manje od 40 godina staža, a hoće ići sa 64 godine, onda mu se mirovina umanjuje za četiri posto, a to je neke 24 KM. Ako hoće sa 63 godine u mirovinu, odbit će mu se od mirovine osam posto – pojašnjavaju iz Zavoda, navodeći da se na ovaj način pokušavaju izboriti s problemom prijevremenog umirovljenja.

 

Za starosnu mirovinu treba 15 godina staža

Kako je predviđeno novim zakonom, pravo na starosnu mirovinu ima osiguranik kada navrši 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, odnosno najmanje 20 godina mirovinskog staža, ili kada navrši 40 godina staža osiguranja bez obzira na godine života. Predviđen je prijelazni period u kojem osiguranici mogu ostvariti pravo na starosnu mirovinu i prije uvjeta propisanih ovim zakonom. Tako osiguranik ima pravo na starosnu mirovinu i kada navrši 40 godina mirovinskog staža i najmanje 62 godine života.

Dnevnik.ba