StoryEditor
indija

Predstavili se kao novinari pa ubili bivšeg indijskog političara uživo na TV-u

Piše desk  /  16.04.2023., 11:56h

Bivši indijski političar Atiq Ahmed, osuđen za otmicu, ubijen je jučer uživo na TV-u sa svojim bratom, javlja BBC.

Ahmed, koji je bio pod policijskom pratnjom, razgovarao je s trojicom muškaraca koji su se predstavili kao novinari u gradu Prayagraju kada mu je pištolj primaknut glavi.

Muškarci koji zapravo nisu bili novinari brzo su se predali i završili u pritvoru. Policija je nekoliko dana ranije ustrijelila Ahmedovog sina tinejdžera.

Ahmed i brat upucani dok su išli u bolnicu na pregled

U posljednjih 20 godina Ahmed je optužen za desetke slučajeva otmica, ubojstava i iznude. Lokalni sud osudio je njega i još dvojicu na doživotni zatvor u ožujku ove godine u slučaju otmice.

Ahmed je ranije tvrdio da mu policija prijeti i da je u strahu za vlastiti život. On i brat ubijeni su dok su išli na liječnički pregled u bolnicu. Televizijska snimka prikazuje Ahmeda i njegovog brata Ashrafa u lisicama dok razgovaraju s muškarcima koji su se predstavili kao novinari.

Muškarci su ih upucali nekoliko sekundi kasnije. Na snimci, koja se naširoko dijeli na društvenim mrežama i TV kanalima, Ahmeda pitaju je li prisustvovao sahrani svog sina. "Nismo otišli na sahranu jer nas nisu odveli", glasile su posljednje riječi bivšeg političara.

Njegov brat Ashraf Ahmed je također pogođen i dvije žrtve umrle su u roku od nekoliko minuta.

Naređena istraga ubojstva

Trojica osumnjičenih napadača su na mjesto događaja stigla na motociklima, priopćila je policija. Na mjestu događaja ozlijeđeni su i policajac i novinar.

Nakon sinoćnjeg incidenta ministar policije Yogi Adityanath naredio je sudsku istragu ubojstava i zabranio velika okupljanja u okruzima države Uttar Pradesh kako bi se osigurao mir.

Stručnjaci su postavili pitanje kako je čovjek mogao biti ubijen pred medijima i policijom. Dopisnik BBC-ja izvijestio je da se grad Prayaga nalazi u situaciji nalik karanteni.

Atiq Ahmed prvi put za ubojstvo optužen 1979.

Atiq Ahmed dugo je bio u politici i u svijetu kriminala, piše BBC. Prvi put je optužen za ubojstvo 1979. godine. U sljedećih 10 godina pojavio se kao osoba sa snažnim utjecajem u zapadnom dijelu grada Allahabada.

Pobijedio je na svojim prvim izborima kao nezavisni kandidat i postao državni zastupnik 1989. godine. Osvojio je mjesto u dva uzastopna mandata, a četvrtu pobjedu ostvario je kao zastupnik regionalne stranke Samajwadi (SP). Godine 2004. osvojio je mjesto na saveznim izborima kao kandidat SP-a i postao zastupnik.

U međuvremenu su se protiv njega i dalje podizali slučajevi u Allahabadu i drugim dijelovima države. Ahmed se kandidirao na još nekoliko izbora u sljedećem desetljeću, ali je sve izgubio.

U 2019. vrhovni indijski sud naložio je da ga treba premjestiti u zatvor u državi Gujarat nakon što se pokazalo da je planirao napade na poslovnog čovjeka iz zatvora u Uttar Pradeshu, gdje je bio u pritvoru čekajući suđenje u drugom slučaju. Vratili su ga u Prayagraj u ožujku iz Gujarata kako bi se pojavio pred lokalnim sudom kada je objavljena njegova presuda u slučaju otmice.

Ahmed je također doveden u grad na ispitivanje u drugim slučajevima. Njegov brat Ashraf, koji je bio u zatvoru u okrugu Bareilly, također je doveden u grad na ispitivanje. Obojica su ispitivana u vezi s ubojstvom Umesha Pala, ključnog svjedoka u ubojstvu Raju Pala, zastupnika iz regionalne stranke Bahujan Samaj (BSP), 2005. godine.

Ahmedov sin tinejdžer Asad i nekoliko drugih imenovani su glavnim osumnjičenicima u slučaju ubojstva Umesha Pala. Asada i još jednog čovjeka ubila je policija ranije ovog tjedna.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 15:00